V sobotu 23. dubna proběhlo v bezbariérové hale 1. Centra zdravotně postižených jižních Čech na Vltavském nábřeží v Českých Budějovicích druhé kolo Poháru České republiky v benchpressu zrakově, tělesně a intelektuálně handicapovaných sportovců. Absolutními vítězi se stali Lukáš Šimánek v benchpressu a mezi veslaři Roman Janků.

I přes hojnou účast závodníků ze čtyř oddílů, chyběli někteří dlouholetí a úspěšní vzpěrači. Například několikanásobný mistr světa Martin Biháry, který doléčuje chodidlo nebo Jiří Janoušek s Veronikou Škávovou, kteří laborují se zraněním ramena.

Absolutní pořadí vzpěračské soutěže dle přepočtu na wilks. body:

1. místo Lukáš Šimánek (1.CZP JČ, s amputací DK) – výkon 160 kg (váh. kat. 107 kg),

2. místo Mykola Tsvigun (Ukrajina, na vozíku) – výkon 95 kg (váh. kat. 72 kg),

3. místo Michal Rokůsek (1.CZP JČ, zrak. handicap) – výkon 120 kg (váh. kat. 110 kg)

Absolutní pořadí v halovém veslování na veslařském trenažéru na 500 m:

1. místo Roman Janků (1.CZP JČ, těl. handicap) – 1:37,7

2. místo Michal Rokůsek (1.CZP JČ, zrak. handicap) – 1:47,5

3. místo Adam Šohájek (1.CZP JČ, intelekt. handicap) – 1:57,0

Co se týká vzpěračů se zrakovým postižením, ti nepolevují v tvrdé přípravě. A to navzdory tomu, že se nakonec „marně“ připravovali a ladili formu na Africké hry v benchpressu v Egyptě v březnu 2022. Závody bohužel pořadatel v Alexandrii odvolal v souvislosti s probíhajícím válečným konfliktem na Ukrajině. Nadace Světluška tyto čtyři sportovce (Martin Biháry, Michal Rokůsek, Josef Camfrla, Martin Fejfar) a dva doprovody finančně podpořila. Sportovci však neklesají na mysli a světová federace IBSA hledá náhradní termín pro uspořádání světového šampionátu pro zrakově postižené sportovce.

Pohár v Českých Budějovicích vynechal i Karel Schoř s tělesným postižením, ten dal mimořádně přednost účasti na soutěži na Slovensku v Nitře, kde se konala mezinárodní mistrovství Česka a Slovenska vzpěračů bez handicapu. Ve své věkové kategorii 60+ měl 20 startujících a skončil na prvním místě výkonem 142,5 kg (váhová kategorie 82,5 kg) a v absolutním pořadí získal skvělé 4. místo v kategorii Masters od 40 let. Šlo o nominační soutěž pro ME v Trutnově.

Od konce března začal v budějovickém Centru trénovat také mladý sportovec Mykola Tsvigun z Ukrajiny. Tento vozíčkář přicestoval s manželkou a synem až z nejvýchodnější oblasti Ukrajiny z Luhanska. Nyní je ubytovaný v Českých Budějovicích a sám se ptal po možnostech cvičení, a tak zakotvil v 1. Centru zdravotně postižených JČ. Aktuálně pravidelně trénuje a  ve vzpěračské soutěži vybojoval druhé místo.

Zdroj a foto: Jana Smékalová, 1. CZP JČ, z.s.