Na v pořadí pátém ročníku mezinárodního mistrovství České republiky handicapovaných zaznamenal Lukáš Kyncl zlatý hattrick mezi vozíčkáři. Mistry Oliver Czech Para-Badminton Open 2022 ve stojících skupinách se stali Tomáš Drtil a Tomasz Szwedo z Polska.

Turnaj slavnostně zahájil předseda Českého badmintonového svazu Petr Martinec. Organizátorem mistrovství byl club Badminton Sharks Brno. Do Rousínova nedaleko od Brna dorazilo 21 hráčů z Česka, z Polska a poprvé v historii také ze Slovenska.

Nejúspěšnějším hráčem letošního šampionátu se stal Lukáš Kyncl, který zvítězil ve všech disciplínách mezi vozíčkáři a převzal tak pomyslné žezlo po loňském mistrovi ve dvouhře WH1, WH2 Lukáši Šemberovi. Mezi ženami vozíčkářkami bodovala obhájkyně loňského titulu Polka Natalia Grzyb, která opět zvítězila ve dvouhře, ve čtyřhře s Annou Wolny a v mixu brala 2. místo s polským spoluhráčem Lukaszem Dabrowskim.

Na turnaji se vytvořily kromě již tradičního páru Kyncl – Matoušek také mixy Kyncl – Wolny a po skončení turnaje také Matoušek – Grzyb. V tomto složení se českopolské smíšené páry chystají startovat již za týden na světovém turnaji v Bahrajnu.

V kategorii stojících byla o poznání menší účast, na poslední chvíli se bohužel ze zdravotních důvodů odhlásili hráči malého vzrůstu v kategorii SH6. Mistrem SL3 se stal Tomasz Szwedo po vítězství nad dvěma slovenskými hráči a ve sloučené skupině SL4, SU5 zvítězil Tomáš Drtil, kterému nejvíce šlapal na paty celkově druhý Filip Rataj.

Jak hodnotí průběh turnaje nejúspěšnější hráč mezinárodního mistrovství Lukáš Kyncl?

Na tradiční turnaj Czech Para-badminton Open 2022 jsem se velmi těšil. Tato akce je vždy oslavou českého para-badmintonu a pokaždé probíhá ve velmi přátelském duchu. Je skvělé sledovat, jak se český para-badminton posouvá. Bohužel letos nedorazili největší rivalové Lukáš Šembera, Zdeněk Sýkora a Jakub Sikorski, s kterými bych rád změřil síly. Ale i moji tradiční tréninkoví parťáci Honza Matoušek a Kamil Šnajdar, mě umí potrápit. Síly jsem změřil ve finále jen s Honzou a naštěstí si pohlídal jeho nepříjemné podání a nepustil ho více do hry.“

„S Honzou jsme pak ve finále čtyřhry svedli velmi vyrovnaný souboj proti Kamilovi Šnajdarovi a Luďkovi Benadovi a měli jsme co dělat, abychom obhájili zlato. Ve smíšené čtyřhře jsem dostal skvělou partnerku z Polska Agnieszku Wolny, s kterou jsme se rychle sehráli a vybojovali také zlato. Tři zlaté, lépe to pro mě dopadnout nemohlo. Děkuji všem organizátorům, fyzioterapeutům z Paracentra Fénix, že mi dali dohromady rameno, a hlavně našemu trenérovi Tomáši Vovsovi za skvělé vedení a motivaci.

A jak vidí úroveň hráčů na letošním mezinárodním mistrovství trenér Tomáš Voves?

V průběhu sedmi let jsem se osobně zúčastnil všech pěti ročníků Czech Para-Badminton Open a měl jsem na starost vedení otevřených kempů. Proto jsem schopen zhodnotit úroveň hry, která se bezpochyby neustále zvyšuje.  Což je samozřejmě pro rozvoj para badmintonu a stále větší atraktivitu turnaje i pro jiné státy tím nejdůležitějším parametrem. Těší mě také, že se každým rokem objevují noví hráči. Letos se na turnaji ukázalo pět nováčků, dva vozíčkáři z Badminton Sharks, jeden hráč s postižením horní končetiny z Ostravy a dva hráči s postižením dolní končetiny ze Slovenska.“

Co se aktuálně chystá na poli para badmintonu, to popíše organizátorka turnaje a koordinátorka para badmintonu Pavla Grycová:

Za týden odlétá tým Badminton Sharks ve složení Lukáš Kyncl, Jan Matoušek a trenér Tomáš Voves na světový turnaj do Bahrajnu. Dále se připravuje exhibice vozíčkářů proti zdravým hráčům hrajícím na vozíku v rámci finálového dne MČR dospělých. Potom vyhlížíme chystané, ale stále nepotvrzené mistrovství Evropy, které by se mělo konat letos v červenci.“

Pokud jste zájemcem o para badminton nebo ho už v nějakém klubu začínáte trénovat, prosím kontaktujte Pavlu Grycovou (p.grycova@centrum.cz, +420 725 048 138)

Zdroj a foto: Pavla Grycová