Čtrnáct reprezentantů a reprezentantek hájilo české národní barvy na prestižním turnaji světové úrovně ITTF Slovenia Para Open 2022. Pohár, jehož výsledky se počítají do nominace na nadcházející mistrovství světa, proběhl ve dnech od 11. do 14. května a nejlepšího výsledku dosáhla Denisa Macurová, která v ženském deblovém mixu s ukrajinskou spoluhráčkou vybojovala první místo. V jednotlivcích skončil Petr Svatoš ve čtvrtfinále, stejně jako týmová dvojice Vít Špalek-Tibor Chmela.

S tříletým odstupem kvůli dopadům světové pandemie covid-19 odstartoval ve středu 11. května čtyřdenní Para Open 2022, Laško – již 17. ročník prestižního slovinského turnaje. Celkově se akce zúčastnilo 226 hráčů v mužských singlech, 100 v ženách. Zastoupeno bylo téměř 40 zemí z celého světa, mezi nimi samozřejmě i výprava českého reprezentačního týmu.

Na turnaj vyrazil početný tým čtrnácti českých sportovců: Jiří Suchánek, Petr Svatoš, Filip Nacházel, Jiří Žák, Miloš Tesař, Kristian Jelínek, Daniel Horut, Zbyněk Lambert, Vít Špalek, Miroslav Brožek, Tibor Chmela, Jan Michal a také dvě dívky – teprve čtrnáctiletá Nela Kemlinková a Denisa Macurová.

Paralympijský medailista Jiří Suchánek si ve skupinové fázi kategorie M2 dokázal snadno poradit se soupeři z Británie (Guy) a Kanady (Isherwood) – oba porazil poměrem 3:0, ale nestačil na současného předsedu Slovenského paralympijského výboru Jána Riapoše. Suchánek tak musel absolvovat osmifinálovou bitvu proti Floresovi v Chile a tu bohužel ovládl jihoamerický protivník. Po porážce 1:3 Suchánek z turnaje jednotlivců vypadl.

V „trojkách“ bojoval Petr Svatoš, který ve skupině dvakrát vyhrál a jednou prohrál a postoupil rovnou do čtvrtfinále. V něm vyzval polského reprezentanta Nalepku, ale po urputném souboji bohužel český hráč prohrál 2:3 a turnaj tak pro něj skončil. Svatošův přemožitel nakonec doputoval až do finále, ve kterém nestačil na Němce Schmidbergera.

V kategorii M4 jsme měli dvojnásobné zastoupení. Filip Nacházel předváděl skvělé výkony v základní skupině, ze které po dvou výhrách a jedné prohře postoupil do osmifinále. V play-off byl nad jeho síly Kim z Jižní Koreje a do dalšího kola nepostoupil. Další Čech, Jiří Žák, nepostoupil do vyřazovacích bojů.

Miloš Tesař byl nasazen do turnaje jednotlivců v kategorii M5. V základní skupině bohužel prohrál všechny své zápasy a stejně jako mladičký Kristian Jelínek v M6 nezvládl postoupit do další turnajové fáze. V kategorii M7 reprezentovali velezkušení Daniel Horut a Zbyněk Lambert. Prvně jmenovaný odehrál dva skupinové zápasy, ale ani v jednom nezvítězil. Lambert absolvoval o jeden zápas více, a dokonce se mu podařilo jednou triumfovat – poměrem 3:2 porazil Bishopa z Velké Británie. Ani to však na postup do osmifinále nestačilo.

Další dva čeští zástupci absolvovali zápasy v kategorii 8 – Vít Špalek a Miroslav Brožek však podobně jako Horut s Lambertem nedokázali postoupit do soubojů o medailová umístění. Brožek sice dokázal zvítězit nad Japoncem Satem 3:2, ale postup mu překazilo horší skupinové skóre.

Poslední mužští zástupci v singlech odehráli svá utkání v rámci skupinové fáze kategorie M10. Tibor Chmela a Jan Michal sice bojovali statečně, ale ani jednomu z nich se nepodařilo připsat ani jeden vítězný zápas a turnaj pro ně skončil již v základní skupině.

V ženské fázi turnaje jednotlivců odehrála tři zápasy ve skupině kategorie W9 Nela Kemlinková. Čtrnáctiletá sportovkyně však na zkušenější protivnice nestačila, a tak ve Slovinsku primárně sbírala zkušenosti z turnaje vrcholné mezinárodní úrovně.

To Denisa Macurová (W11) byla výsledkově úspěšnější. Nejprve porazila Kanami Furukawa z Japonska, čtvrtou hráčku žebříčku ITTF  PARA a poté i navzdory prohře v dalším utkání postoupila do čtvrtfinále. V něm pořádně potrápila paralympijskou šampionku z Ria v roce 2016 Ukrajinku Kosminovou, ale nakonec česká hráčka prohrála 1:3.

Ten hlavní úspěch však měl teprve přijít. Právě se zkušenou hráčkou z Ukrajiny vytvořila Macurová dvojici pro mix doubles pro turnaj kategorie WD22 a po dvou výhrách ve skupině a dvou kontumacím ve prospěch česko-ukrajinského páru, oslavila Macurová zisk zlaté medaile! Do soutěže totiž bylo přihlášeno a rozlosováno celkem pět párů, ale v průběhu soutěže došlo ke zranění hráček z Francie a Turecka, a proto výsledková tabulka obsahuje několik neodehraných zápasů. To však nijak nesnižuje výkon Macurové, která měla z prvního místa zaslouženou radost.

V deblech se v rámci několika kategorií představila většina českých hráčů ze singlů. V MD8 jsme měli hned dvě týmová želízka v ohni – Svatoš-Žák a Suchánek-Nacházel. Bohužel pro české národní barvy ani jeden z našich týmů této kategorie nedokázal v některém ze svých zápasů zvítězit.

Podobný osud potkal i dvojici složenou z hráčů Daniel Horut a Zbyněk Lambert v MD14. Češi v zápasech proti Španělsku a Thajsku svým soupeřům nedali nic zadarmo, ale na kýžené postupové body bohužel nedosáhli. To v MD18, kde reprezentovala dvojice ŠpalekChmela, to bylo pro naši výpravu o poznání veselejší. Český pár vyhrál oba své zápasy ve skupině a povzbuzen skvělými výsledky vyzval ve čtvrtfinále Španěly Cepase s Gonzalesem. Duel však český debl prohrál 0:3. Ve stejné kategorii MichalBrožkem nepostoupili ze skupiny.

V rámci zápasů smíšených dvojic nastoupili ještě Kemlinková se Špalkem (tři prohry v základní skupině) a Macurová s Francouzem Ivaldim (dvě prohry ve skupině).

Text: Martin Steinbach
Foto: Andrea Macurová a sloveniattopen.si