Česká republika bude místem konání významné sportovní události. V Nymburku a Mladé Boleslavi se uskuteční Mistrovství světa pro sportovce s Downovým syndromem, které bude ve své kategorii premiérou světového šampionátu na území České republiky. Na mistrovství budou od 19. do 26. června 2022 usilovat o světové tituly v atletice  a stolním tenisu sportovci ze čtrnácti zemí čtyř kontinentů – Ameriky, Asie, Austrálie a Evropy.

Českou republiku bude v atletických soutěžích reprezentovat osm sportovců. „Podle sportovních výsledků z posledních tréninků jsou našimi největšími nadějemi Veronika Nášelová, Michala Petříková a Kateřina Loosová. Z naší společné spolupráce při trénincích mám velmi dobrý pocit a pevně věřím, že na mistrovství získáme nejen mnoho zkušeností, ale také medailí,“ odhaduje vedoucí atletické reprezentace Josef Filip.

Český reprezentační tým stolních tenistů je početně skromný, přesto má oprávněné medailové naděje. „Českou republiku budou ve stolním tenisu reprezentovat Dita Anderová a Lukáš Jiruf. Dita má jako zkušená reprezentantka reálné medailové šance, kterými může navázat na předchozí pódiová  umístění. Pro Lukáše bude světový šampionát první mezinárodní zkušeností a jakákoliv dílčí výhra by byla úspěchem. Věřím, že pro Ditu a Lukáše bude mistrovství v rámci jejich možností úspěšné a motivující do dalšího tréninku,“ říká Pavel Zahálka, garant stolního tenisu ČSMPS.

Soupeři českých reprezentantů budou sportovci z Argentiny, Austrálie, Bulharska, Finska, Iráku, Irska, Itálie, Kuvajtu, Mexika, Polska, Portugalska, Španělska a Turecka. Speciální motivací pro všechny hráče je možnost kvalifikovat se na Global Games 2023 ve francouzském Vichy.

Centrem světového šampionátu se stane Sportovní centrum Nymburk, kde všichni účastníci najdou komplexní ubytovací, stravovací a relaxační zázemí. Přímo v nymburském sportovním centru se odehrají zápasy ve stolním tenisu, zatímco atletickou část mistrovství bude hostit Atletický stadion Jana Železného v Mladé Boleslavi. V rámci mistrovství se v Nymburku odehraje exhibiční utkání v tenisu, které bude alternativou původně plánovaného mistrovství světa v tenisu.

Mistrovství bude mít sportovní i společenský rozměr. „Mistrovství světa  nebude jen o sportovních výkonech, ale také o radosti, podpoře, fair play a vzniku nových přátelství a kontaktů,” uvedl Daniel Pokorný, předseda organizačního týmu mistrovství. Šampionát pořádá Český svaz mentálně postižených sportovců (ČSMPS) z pověření a pod záštitou Sportovní unie pro sportovce s Downovým syndromem (SUDS), Mezinárodní atletické asociace pro osoby s Downovým syndromem (IAADS) a Mezinárodní asociace stolního tenisu pro osoby s Downovým syndromem (ITTADS).

„Cílem našeho organizačního týmu je připravit mistrovství, které bude nejen o sportu osob s Downovým syndromem, ale i o setkání trenérů a rodinných příslušníků, kteří si mohou vzájemně vyměnit zkušenosti nebo se zapojit do plánovaného diskusního fóra,“ přibližuje cíle mistrovství manažerka turnaje Lucie Francová.

Více se dočtete na www.dsworld2022.cz nebo na www.facebook.com/dsworld2022.
Logo a snímky jsou ke stažení na www.dsworld2022.cz/pro-media.

Kontakt pro média: Daniel Pokorný – předseda organizačního výboru mistrovství
tel.: 737 836 835; e-mail: daniel.pokorny@csmps.cz