Ve středu 29. června byly rozehrány úvodní zápasy antukového mezinárodního tenisového turnaje vozíčkářů Wheelchair Czech Open 2022. Turnaj je zařazen mezinárodní tenisovou federací ITF do kategorie ITF Futures a má dotaci 3 000 amerických dolarů. Tento turnaj se na našem území odehrává již po dvacáté sedmé, ale v Olomouci má svoji premiéru.

O body do světového žebříčku v nádherném areálu OMEGA centrum sportu a zdraví bojuje 28 mužů, čtyři ženy a tři zástupci kategorie kvadruplegiků. Mezi účastníky je i kompletní česká špička včetně Tomáše Sváška, Michala Stefanu, Tomáše Jochymka i domácího Petra Utíkala. České barvy v kategorii žen hájí Ladislava Pořízková.

Nejvýše nasazeným mužem turnaje je Kamil Fabisiak z Polska (21. hráč světa), nejlepší ženou startující v Olomouci je Zoe Maras z Francie (30.) a v kategorii Quad je nejvýše žebříčkově postaveným hráčem Elay Chayot z Izraele (44.).

První hrací den přinesl jedno obrosvké překvapení, které potěšilo hlavně příznivce českého tenisu na vozíku. Michal Stefanu (81.) ve druhém kole porazil poprvé v kariéře Poláka Tadeusze Kruszelnického a postoupil do dnešního čtvrtfinále. V něm narazí na třetího nasazeného Francouze Geoffrey Jasiaka (34.). Ostatní čeští hráči ve druhém kole skončili. Zápasy čtyřhry budou rozehrány až dnes.

Všechny zápasy se nadále odehrávají v olomouckém areálu OMEGA centrum sportu a zdraví. Ve dnech 30. 6. – 1. 6. vždy od 9:00 do cca 19:00 a v sobotu 2. 7. proběhne dopoledne finálový zápas dvouhry mužů.

Výsledky singlů mužů ZDE.

Výsledky singlů žen ZDE.

Výsledky kategorie kvadruplegiků ZDE.

 

Zdroj a foto: Český tenisový svaz vozíčkářů