30. června 2022 – European Para Youth Games budou dnes slavnostně zahájeny ve finském Pajulahti. Českou republiku zde bude reprezentovat celkem 10 sportovců ve čtyřech disciplínách – v atletice, boccie, plavání a showdownu. Město ve Skandinávii drží pořadatelství této letní akce podruhé za sebou. Úplně první ročník Evropských paralympijských her mládeže proběhl v roce 2011 v Brně.

Na posledním letním EPYGu v roce 2019 se české výpravě podařilo vybojovat tři cenné kovy. Medailové úspěchy tehdy připsali v atletice skokani do dálky Jan Novák (stříbro) s Markem Křížem (bronz). Konečné třetí místo obsadila také Tereza Přikrylová v showdownu. V Pajulahti se před třemi lety představilo celkem 14 českých sportovců.

Nyní se do Finska vydala desítka reprezentantů, kteří budou bojovat o co nejlepší výkony a výsledky ve čtyřech sportech:

Atletika: Oliver Janouch

Boccia: Jan Haták, Ondřej Kaas

Plavání: David Kratochvíl, Alexandra Borská, Jakub Vaněk, Anna Poláková

Showdown: Václav Krychtálek, Šimon Rejtar, Markéta Trnčáková

Velkou medailovou nadějí pro hry ve Finsku by měl být plavec David Kratochvíl. Ten pravidelně předvádí skvělé – a mnohdy i medailové – výkony v rámci závodů seniorských kategorií. „Je to pro mě veliká pocta. Na těchto hrách jsem byl již před třemi lety. Letos mám ambice, abych se umístil na prvních třech příčkách. O své konkurenci toho moc nevím, ale se svojí formou jsem spokojený. Mám podobné časy jako osobáky, takže jsem spokojený,“ přibližuje svoji aktuální situaci čtrnáctiletý talent.

V plavání bude Česko reprezentovat nejvíce sportovců – kromě Davida Kratochvíla také Jakub Vaněk, Anna Poláková a Alexandra Borská, pro kterou bude EPYG teprve druhým mezinárodním závodem v kariéře.

Výprava s českými sportovci dorazila na místo konání akce v pondělí 27. června. Nadcházející tři dny proběhly tréninky a klasifikace s tím, že program čtvrtečního dne bude završen slavnostním zahajovacím ceremoniálem. Soutěže ve všech sportech budou probíhat od pátku do neděle (1. až 3. červenec). Výpravy se do svých zemí budou vracet od pondělí 4. července.

Kompletní program ZDE.

Výsledky EPYG 2022 ZDE.

Živé přenosy z EPYG 2022 ZDE.

Text: Martin Steinbach
Foto: Archiv ČPV