Na Evropské paralympijské hry mládeže do Finska vycestovalo z České republiky celkem deset sportovců, kteří reprezentovali ve čtyřech sportovních odvětvích. Nejúspěšnějším sportovcem celých her se stal český David Kratochvíl. Nevidomý plavec PK Tachov startoval v sedmi disciplínách a v šesti z nich dokázal získat medaili.

David Kratochvíl navázal na úspěšný červnový světový šampionát dospělých. Na Madeiře si vyplaval čtyři osobní rekordy. Vynikající výkon předvedl především v disciplíně 100m znak, kde dohmátl na čtvrtém místě, pouze 0,5 sekund za bronzovou medailí. A v dobré formě se představil i na Evropských paralympijských hrách mládeže ve Finsku. Na znakařské stovce si jasně doplaval pro zlato v kategorii 12–16 let. Nejcennější kov získal i v disciplíně 400m volný způsob. Svěřenec trenéra Rudolfa Hutta přidal ještě dvě druhá místa (200m polohový závod, 50m volný způsob) a dva bronzy (100m volný způsob, 100m prsa). Se šesti cennými kovy se David Kratochvíl stal nejúspěšnějším sportovce her.

Úspěšné medailové tažení podtrhla v bazénu v Helsinkách i Alexandra Borská. V prosinci byla na operaci nohy, šest týdnů ji měla v sádře, poté pozvolna plavala a naplno začala s tréninkovými dávkami až v březnu. Přesto se dokázala na Evropské paralympijské hry mládeže připravit skvěle a na znakařské stovce vybojovala stříbro v kategorii 12–15 let. Trenér mi skvěle uzpůsobil tréninky a postupně jsem se vrátila k tomu, na co jsem byla zvyklá. Stříbro z Evropských paralympijských her mládeže je zatím mou nejcennější medailí a zároveň první velká medaile ze zahraničních závodů. Jsem hlavně nadšená z časů, které se mi podařilo ve finále zaplavat a z umístění mám ohromnou radost,“ hodnotila Alexandra Borská své působení ve Finsku.

Medaile sbírali Češi i v showdownu. Trojice Václav Krychtálek, Šimon Rejtar a Markéta Trnčáková vybojovala zlato v týmové soutěži. „Evropské paralympijské hry mládeže byly skvělé. Vše bylo výborně zajištěno, včetně tréninkových prostor, i když bych přidal v těchto horkých dnech klimatizaci. Turnaj probíhal hladce, až na některé mé prohry, ale těmi se učím. Moc jsem si to užil a rád bych poděkoval trenérovi Pavlu Davodovi a také Českému paralympijskému výboru, že nás do Finska vyslal a zajistil například týmové oblečení,“ popsal svou účast ve Finsku Václav Krychtálek.

Šimon Rejtar pak dokázal navázat na zlatý týmový úspěch a mezi jednotlivci také zazářil. Ve finále porazil domácího Jyri Grönlunda 3-2 a radoval se ze zlata. Stříbro mezi ženami pak přidala Markéta Trnčáková, která podlehla ve finále Innosové z Estonska 0:3 a na krk si tak pověsila stříbro. „Ráda bych poděkovala Českému paralympijskému výboru i všem zainteresovaným lidem za danou příležitost pro naše mladé sportovce i trenéry účastnit se EPYGu 2022. I když je showdown neparalympijským sportem, všichni jsme tam nasbírali velmi cenné zkušenosti, které, jak věřím, zúročíme v budoucnu na našich i mezinárodních turnajích. Naše očekávání byla naplněna více než dostatečně – máme tři medaile, zažili jsme velkou akci, poznali spoustu skvělých lidí a navázali nová přátelství. Proto posíláme velké díky za veškerou pomoc a podporu, které se nám dostalo. V neposlední řadě i za neuvěřitelně pohodlné a moc pěkné reprezentační oblečení a kufr s batohem. Do kufru se mi vešla i většina šatníku při stěhování do Polska,“ hodnotila Evropské paralympijské hry mládeže trenérka showdownu Markéta Kristlová z Tandemu Brno.

Dvě medaile se podařilo uhrát i dvěma českým zástupcům v boccie. Ondřej Kaas ve finále porazil Maďara Gigácze velmi přesvědčivě 10:2 a mohl se radovat ze zlata v kategorii BC4. Druhým medailistou byl bronzový Jan Haták v kategorii BC2, který v souboji o bronz přehrál Řeka Pangiotise Paschose 7:2. „Byla to pro mě obrovská čest, že jsem mohl reprezentovat na těchto hrách. Rád bych chtěl poděkovat všem, kteří mě podporovali po celou dobu turnaje – hlavně rodině, kamarádům, fanouškům. Jejich podpora na sociálních sítích nás všechny hnala kupředu. Poslední obrovské díky patří ještě mým trenérům Dominice Fuksíkové a Samuelovi Waage, kteří mi pomohli se na tuto akci připravit. Pokud jde o moji předvedenou hru, tak jsem s ní víceméně spokojen. Měla vzrůstající tendenci a já se cítil zápas od zápasu lépe. Jediné, co mě trochu mrzí, jsou drobné chyby, které jsem udělal v semifinále a tím pádem jsem zápas nedokázal překlopit na svou stranu. Utkání o bronz už vypadalo mnohem lépe a já jsem neskutečně rád za to, že jsem mohl přispět do naší už tak bohaté medailové sbírky. Je to splnění mého dětského snu. Ve Finsku jsme měli skvělou partu a podporovali se navzájem napříč všemi sporty. Doufám, že se ještě někdy potkáme,“ komentoval atmosféru a své výkony Jan Haták.

Pozitivně hodnotil hry i trenér boccii Samuel Waage: „Z mého pohledu jsou Evropské paralympijské hry skvělé závody, které podporují mladé sportovce a motivují je u sportu zůstat. Pro naše boccisty to byly první juniorské hry vůbec. Jsem rád, že zvládli psychický tlak z neznámých soupeřů, se kterými jsme se předtím nikdy nepotkali. Sám jsem byl zvědavý na kategorii BC4 a soupeře pro Ondřeje Kaase, protože v této kategorii se často jedná o poúrazová zranění. Právě proto to byla nejmíň početná kategorie na turnaji. Pro Jana Hatáka je výhrou i mezinárodní klasifikace do kategorie BC2 a jeho potvrzení způsobilosti hrát bocciu. Naši kluci si odvezli medaile, a to hodnotím jako velkou motivaci do budoucna v jejich cestách za snem závodit na celosvětových paralympijských hrách.“

V atletických disciplínách měla česká republika jediného zástupce, i když byli vlastně dva. Oliver Janouch se svým trasérem Danielem Šrámkem získal dvě stříbrné medaile. „Zkušenost to byla zajímavá. Mohl jsem si porovnat své síly se sportovci z jiných evropských států. V atletice byla velká konkurence hlavně ze Španělska. A to mě motivovalo k tomu, že na sobě musím více zapracovat. Poznal jsem spoustu nových přátel z naší reprezentace. Byli jsme skvělá parta. Pokud to bylo možné trávili jsme spolu veškerý volný čas. Celá akce pro mě byla skvělým zážitkem. Rád bych si to ještě zopakoval,“ prozradil stříbrný medailista ve skoku do dálky a ze sprinterské stovky Oliver Janouch.

Česká republika získala na Evropských paralympijských hrách mládeže 14 medailí a skončila v hodnocení zemí na celkovém 8. místě.

Český paralympijský výbor děkuje za podporu NÁRODNÍ SPORTOVNÍ AGENTUŘE
– generálnímu partnerovi české výpravy na Evropských paralympijských hrách mládeže 2022

Foto: Samuel Waage, Český para sport