Neděle, 7. srpna – Poslední den Světového poháru a silniční závod pro kategorii C. Nedělní závody nabídly strhující drama napříč kategoriemi stojících cyklistů a kategorii tandemů (nevidomých cyklistů). Českého diváka nejvíce zajímala kategorie MC2, kde se představil Ivo Koblasa a Michal Stark.

Ivo Koblasa si vedl dle očekávání lépe a pro ČR vybojoval výborné 5.místo! Závod Iva hodnotil Ivo Koblasa starší – Ivův osobní manažer: „V neděli se na start silničního závodu postavilo 37 cyklistů, kat. C1 – C3, toužících po vítězství. Silniční závod se jel na stejném okruhu, jako páteční časovka, na cyklisty bylo nachystáno 7 okruhů o celkové délce 61 km. Již od brzkého rána byla trať připravena na start. Pořadatelé důkladně oddělili od silničního provozu závodní trať, na každé křižovatce byla policejní hlídka a v ulicích spousta diváků. Pravá cyklistická atmosféra. Do závodu plně soustředěn na svůj výkon nastoupil Ivo, který chtěl vylepšit své umístění z páteční časovky, kdy se umístil na 7. místě. Od prvních metrů udávala tempo především skupina francouzských cyklistů, která svým početním zastoupením převyšovala ostatní státy a bylo to znát – po technických pasážích následovalo stoupání, a právě zde si cyklisté nastupovali. Ivo se snažil sjíždět jednotlivé nástupy a aktivně pracovat ve vedoucí skupině. Což se mu dařilo do půlky posledního okruhu, kdy v technickém úseku do stoupání nastoupilo čelo závodu, v tomto místě se Ivo pohyboval kolem 10. místa. Závodníci jedoucí v čele pelotonu využili tohoto technického úseku, ve kterém se nedalo jet vedle sebe, ale za sebou a získali rozhodující náskok. Po tomto nástupu se Ivo zaměřil na boj o 5. místo, které uhájil svým razantním spurtem.

Zlepšení oproti časovce zaznamenal také veterán Michal Stark, který bral solidní 12.místo a svůj silniční závod opepřil vyhraným závěrečným spurtem. Michal našel po závodě tato slova: „Už jsem to někde zmiňoval. Z časovkáře se na staré koleno stávám silničářem – spurtérem. Čelo závodu jsem si nechal hloupě ujet hned pod kopcem. Poté jsem sbíral další závodníky a většinu závodu jsme objeli ve skupince 4 závodníků. Potěšil mě vítězný spurt. 12. místo není špatné, ale je stále co zlepšovat.

Chválou nešetřil ani reprezentační trenér Lukáš Petr: „V kategorii C2 máme dvoučlenné zastoupeni. Ivo se držel celý závod v balíku a kontakt s vedoucími závodníky ztratil až v posledním kole. V první skupině zůstali pouze 4 nejsilnější závodníci, a tak si Ivo dojel pro vynikající páté místo. Michal jezdil v menší skupince za hlavním polem a cíl protnul na slušné dvanácté pozici.

Nyní čeká reprezentanty přesun do Baie-Comeau a vrchol sezóny – světový šampionát, kam se výprava vydá již v pondělních ranních hodinách a večer již chystá první týmové tréninky na trati, kde se bude letos konat MS v silniční paracyklistice. Závody začínají časovkami handbiků a tricyklů ve čtvrtek 11. srpna.

Výsledkový servis (SP Quebec, silniční závod, 7.8.2022):

MC2:

  1. LEAUTE, Alexandre (FRA), 1:38:33
  2. VROMANT, Ewoud (BEL), 1:38:35 (+00:02)
  3. CHAPEAU, Florian (FRA), 1:38:36 (+00:03)
    .
    .

5. místo KOBLASA Ivo (CZE), 1:39:32 (+00:59)

12. místo STARK Michal (CZE), 1:53:15 (+14:42)

Zdroj a foto: Vojtěch Pavlík