O posledním červencovém víkendu, tj. od pátku 29. do neděle 31. července, se v Olomouci uskutečnilo již 15. mistrovství České republiky v bowlingu zrakově handicapovaných hráčů. Pořadatelství se pro letošní ročník republikového šampionátu chopil klub TJ Jiskra Kyjov. Do bowlingového centra v Galerii Šantovka se tak sjela kompletní česká elita.

V pátek se odehrála kategorie jednotlivců, v sobotu dvojic a v neděli kategorie trojic. Poslední medailovou disciplínou byla tzv. All events kategorie. Speciální kategorii tvořili dva tělesně postižení sportovci, kteří začali s bowlingem teprve nedávno.

Předávání se zúčastnil také předseda Českého svazu zrakově postižených sportovců a zároveň vedoucí pro bowling v rámci IBSA komise, pan Zdeněk Barlok. „Soutěž jednotlivců je vždy nejzajímavější a může přinést různá překvapení. To se dnes stalo, čemuž jsem rád, máme další naděje na mezinárodní úspěchy,“ dodal.

V pátek nebyla nouze o překvapivé výsledky. Jaromír Hasala z pořádajícího oddílu TJ Jiskra Kyjov naházel celkem 1 031 bodů a s přehledem tak vyhrál v kategorii B2 před druhou Stanislavou Řehořovou z klubu SK Slavia Praha OZP, která naházela celkem 970 bodů. Ještě větším překvapením bylo třetí místo Petry Polákové z TJ Zora Praha, která naházela celkem 818 bodů. Největším šokem však byla zlatá medaile v kategorii B3 pro Miroslava Jurkoviče z pořádajícího oddílu TJ Jiskra Kyjov, který naházel celkem 933 bodů. Stříbrná medaile v této kategorii putovala do klubu SK Slavia Praha OZP zásluhou Věry Macháčkové s celkovým náhozem 848 bodů. A bronz berou nakonec hned dva sportovci, Josef Gruncl z Bowlingzone Pardubice, jenž byl před republikovým šampionátem pasován do role největšího favorita na zisk zlaté medaile, a Leoš Chvojka z BSC Praha. Oba naházeli shodně 897 bodů.

V kategorii B1 putovala zlatá medaile do klubu Bowlingzone Pardubice, když jejich sportovec Michal Krch naházel celkem 666 bodů. Stříbrnou medaili získal Ivo Budil z oddílu TJ Zora Praha za celkový nához 535 bodů. Ani v této kategorii neostrouhal pořádající oddíl TJ Jiskra Kyjov, neboť jeho reprezentantka Iveta Kunovjánková naházela celkem 445 bodů, díky čemuž si na krk pověsila bronzovou medaili.

Pořádající oddíl TJ Jiskra Kyjov za kategorie jednotlivců ovládl se ziskem tří cenných kovů celkové pořadí týmů před pardubickým Bowlingzone a pražskou Slavií, které si shodně připsaly po dvou cenných kovech.

Kompletní výsledky všech kategorií ZDE.

Zdroj a foto: Český svaz zrakově postižených sportovců