Česká výprava paracyklistů bojuje v kanadském Quebecu o cenné kovy. Světový pohár je navíc ostrou zkouškou před mistrovstvím světa, které se také pojede v zemi javorového listu. Po časovce kategorie MH1 se mohli čeští fanoušci radovat z medailového úspěchu. Patrik Jahoda zajel skvělý závod a na stupních vítězů si tak mohl přebrat bronzovou medaili.

Původní předpověď počasí nebyla pro cyklisty příznivá, téměř jistý déšť a mírné ochlazení oproti předchozím dnům. Ze zatažené oblohy nakonec byly občasné přeháňky, které závodníky příjemně osvěžily ve velmi dusném prostředí.

Obrovskou vlnu euforie v českém národním týmu vyvolal vynikající výkon handbikera Patrika Jahody (MH1), který po naprosto ojedinělém výkonu dokázal dojet na třetím místě a vybojoval bronz pro Českou republiku! Patrika navíc dělily pouhé 4 sekundy od stříbrné pozice, což jen dokazuje výjimečnost jeho výkonu při časovce. „Mám fakt obrovskou radost. Dnes jsem si věřil na bronz, ale to, že jsem bojoval o stříbro, a ještě kilometr před cílem jsem byl virtuálně na druhém místě, což je pro mě výsledek z říše snů. Nakonec mě Belgičan ještě o 4 vteřiny předjel, ale zklamaný z toho nejsem. Povedlo se mi výkonnostně se posunout nahoru, a navíc ještě shodit váhu o pár kilo dolů. Doufám, že se na vlně euforie svezu ještě v sobotu, kdy jedu silniční závod. Dám do toho opět všechno,“ popisoval své vystoupení v časovce Patrik Jahoda.

Ze startovní rampy vyjel první den šampionátu také druhý český závodník – Roman Šejna (MT1), který dojel v časovce na čtvrtém místě. „Na úvod světového poháru je to skvělé umístění. Roman se zatím pere s posunem času a se svým zdravotním stavem. Věří si však na silniční závod, který se pojede v sobotu,“ hodnotil trenér Luboš Jirka.

Úvodní den vyšel českým reprezentantům skutečně nad očekávání a medaile dodala klid a pohodu do celého týmu. „Oba předvedli výborné výkony. Roman Šejna svou jízdou na hranici rizika chtěl ve sjezdech útočit na přední příčky. Byla na něm vidět touha a odhodlání dát do závodu všechno. Jeho snaha vyústila ve velmi dobrý výsledek a dává nám naději, že v budoucnu přijde velká medaile. Patrik Jahoda jel v časovce svůj životní závod. Předvedl jeden z jeho nejlepších wattových výkonů a v kombinaci se snížením hmotnosti a profesorskou jízdou v zatáčkách je vidět znatelný posun dopředu. Veliká gratulace klukům i jejich dlouhodobým trenérům a opatrovatelům, jste na správné cestě,“ řekl k výkonům Šejny a Jahody reprezentační trenér Lukáš Petr.

V kategorii MC2 měla Česká republika dva zástupce. Lépe se vedlo Ivu Koblasovi, který dokončil svou časovku v čase 26:44.75, což mu vyneslo celkové 7.místo. Osobní manažer Ivo Koblasa starší hodnotil výstup svého svěřence takto: „Silniční časovka byla pořadateli postavena v ulicích města Quebec, což znamenalo postavení velmi technického okruhu, plného velkého počtu ostrých zatáček. Ivo, co by druhý muž světového poháru, startoval třetí od konce startovního pole, což jeho týmu umožnilo sledovat průběžné časy největších soupeřů. S výsledným časem jsme spokojeni a slibuje i lepší umístění na blížícím se mistrovství světa.

Vůbec jako první startující v kategorii MC2 se na start postavil veterán Michal Stark. Závod dokončil jako 14. v pořadí s časem 31:41.74. „Časovka se mi kupodivu nejela úplně špatně. Stále se potýkám s následky covidu, ale byl jsem schopný udýchat vysoké tepy. Jediným zádrhelem byla chvilka kdy mě v kopci dojel pozdější vítěz Australan Darren Hicks. Zběsile jsem se snažil mu jet alespoň „optického háka“, ale špatně jsem si přehodil a spadl mi řetěz. Celá tato eskapáda mě stála tak půl minuty. Přesto i kdybych se vyhnul této chybě, tak bych zůstal na 14.místě. Není to zrovna výkonnostní hitparáda, ale v této konkurenci asi maximum možného. Silniční závod snad nabídne výsledkový posun. Jsme malý, ale skvělý tým! Děkuji všem za podporu,“ popsal závod Michal Stark.

Výsledkový servis (SP Quebec, časovka, 4.8.2022):

MH1:

  1. CORNEGLIANI Fabrizio (ITA), 43:47.55
  2. HORDIES Maxime (BEL), 48:00.50 (+4:12.95)
  3. JAHODA Patrik (CZE), 48:04.50 (+4:16.95)

MT1:

  1. FARRONI Giorgio (ITA), 35:19.62
  2. CLEMENT Nathan (CAN), 36:09.60 (+49.98)
  3. GARCIA ABELLA Gonzalo (ESP), 36:53.70 (+1:34.08)
  4. ŠEJNA Roman (CZE), 39:09.28 (+3:49.66)

 

Výsledkový servis (SP Quebec, časovka, 5.8.2022):

MC2:

1. HICKS Darren (AUS), 25:13.34
2. LEAUTE Alexandre (FRA), 25:19.18 (+5.84)
3. VROMANT Ewoud (BEL), 25:24.49 (+11.15)
7. KOBLASA Ivo (CZE), 26:44.75 (+1:31.41)
14. STARK Michal (CZE), 31:41.74 (+6:28.40)

Autor: Vojtěch Pavlík

Foto: Vojtěch Pavlík