V pondělí 1. srpna bylo v italském hlavním městě Řím oficiálně zahájeno mistrovství Evropy v paralukostřelbě. Turnaj bude probíhat až do 7. srpna a výprava ČR se ho zúčastní jako třetí nejpočetnější – naše národní barvy bude reprezentovat celkem osm závodníků s šestičlenným doprovodem. Celkem se na šampionátu představí 104 lukostřelců a lukostřelkyň z 26 zemí.

V úterý 2. srpna čeká na všechny účastníky kvalifikace. Dopoledne se v kategoriích W1 představí zkušení David Drahonínský a Karel Davídek, mezi ženami ve W1 pak Tereza Brandtlová. V kladkových lucích kategorie OPEN muži budou bojovat Leoš Bartoš a Tomáš Vrzal.

V rámci odpoledního programu bude k vidění kategorie žen kladkových luků, a to i včetně Lenky Kuncové s Lenkou Kadetovou. Mezi „reflexy“ se odpoledne představí Václav Košťál. Střílí se terčová sestava na 72 šípů, kladky na 50 metrů, reflexy na 70 metrů.

Turnaj je započítáván do dvoudílného seriálu Evropského poháru. První kolo se uskutečnilo před měsícem v Novém Městě nad Metují. Pro finále EP v září v Nottinghamu jsou bodově „ve hře“ Drahonínský, Davídek a Brandtlová. V reflexních lucích pak Václav Košťál.

K největším favoritům celého mistrovství Evropy bezesporu patří David Drahonínský jako „individuál“, ve dvoučlenném družstvu pak s Karlem Davídkem a v mixech také s Terkou Brandtlovou.

Čeští reprezentanti mají dobré předpoklady k tomu, aby se v Římě dokázali prosadit na stupně vítězů, jakož se i nominovat na zářijové finále Evropského poháru v anglickém Nottinghamu.

Průběžné i konečné výsledky je možné sledovat ZDE.

Zdroj a foto: David Šnajdr