Zlato, stříbro a bronz – takové je vysvědčení české reprezentační výpravy z uplynulého evropského šampionátu v paralukostřelbě, které ve dnech od 2. do 8. srpna probíhalo v hlavním městě Itálie. David Drahonínský naplnil roli favorita a vybojoval zlato v soutěži jednotlivců, o příčku níže skončila Tereza Brandtlová. Společně pak pro české národní barvy získali bronzovou medaili v turnaji smíšených dvojic.

David Drahonínský se stal mistrem Evropy, když ve finále mužů kategorie W1 přestřílel Canet Yigit Aydina z Turecka 139:132. Český lukostřelec v souboji o zlato trefil 9 krát střed a soupeře tak v každé sadě dostával pod tlak. Od roku 2010 si David Drahonínský pokaždé přivezl z mistrovství Evropy individuální medaili. Nyní to bylo pro nejlepšího českého handicapovaného sportovce třetí finále v řadě (Francie 2016 zlato, 2018 Česko stříbro, 2022 Itálie zlato).

Stříbrnou medaili vybojovala ve stejné kategorii žen Tereza Brandtlová. Ve finále podlehla turecké soupeřce Nil Misirové 115:123. Kvůli vysokým teplotám a velkému dusnu zvažovala, zdali do finále vůbec nastoupit, nakonec se rozhodla, že půjde střílet a finále začala šípem, který letěl pouze do trojky. Náskok soupeřky už nedohnala a patřilo ji stříbro. Po posledním šípu musela být ošetřena (ochlazena), ale je v pořádku.

Kompletní medailovou sbírku získala česká výprava zásluhou smíšené dvojice W1 Brandtlová-Drahonínský.

Přehled dalších výsledků českých sportovců:

5. místo Václav Košťál v reflexním luku mužů 8. místo Tomáš Vrzal v kladkovém luku můžu

6. místo Tomáš Vrzal s Leošem Bartošem v soutěži dvojic kladkových luků

9. místo Lenka Kuncová v kladkovém luku žen

9. místo Leoš Bartoš v kladkovém luku mužů

9. místo Karel Davídek v soutěži mužů W1

13.místo Lenka Kadetová v kladkovém luku žen

V medailovém hodnocení česká výprava obsadila 4.místo. Na mistrovství Evropy se střílelo také o body do Evropského poháru, kde si spolu s body získanými v prvním kole EP v Novém Městě nad Metují vedou nejlépe David Drahonínský a Tereza Brandtlová. Jak v individuální soutěži, tak také jako smíšená dvojice obdrží pozvánku na finále EP v polovině září do anglického Nottinghamu.

Zdroj a foto: Český lukostřelecký svaz