V dnešním druhém semifinálovém utkání se potkávají soupeři, kteří se potkali už první den tohoto turnaje, Kanada v něm přehrála český tým výsledkem 3:0. Reprezentace javorových listů na tomto turnaji prohrála zatím jen jednou, utržila porážku od týmu USA, Češi si naopak připsali porážky dvě, když vyhráli a zároveň poprvé skórovali až včera proti týmu IPH.

Kanaďané začali hrou v útočném pásmu, z otočky jako první prověřil Kudelu v brance McGregor, ale český gólman měl dobrý výhled a byl přesně tam, kde měl být. Tým České republiky byl dnes pasován do role hostujícího týmu, dostal puk z pásma, Kanaďané poté zbrkle rozehrávali na zakázané uvolnění. Hostující Novotný nahodil puk do pásma, snažil se ho dojet, ale bylo odpískáno další zakázané uvolnění. Domácí se do pásma dostali také díky nahozenému kotouči, pro puk sprintoval Boily, ale Wágner ho nakonec přebruslil a získal tak pro svůj tým puk. V první výraznější

šanci se mohl předvést Cozzolino, ale v dobré pozici před brankou nedostal přihrávku. McGregor pak nastřelil Kudelovu lapačku, po nahrávce Hickeye se u tyče znovu objevil McGregor, ale sudí rozpažil. Na opačné straně mohl Huneaulta překvapit Hečko, ale jeho spoluhráči se zdrželi za brankou. Hrálo se ve středním pásmu, kdyř byl vyloučen hostující Krupička a domácí tak dostali možnost hrát v početní výhodě. Té se zcela chopili, volný Dunn číhal u levé Kudelovy tyče, ale nahrávku Cozzolina nedokázal do odkryté branky umístit. Hickey zkusil poslat puk na McGregora, který poslal skákavý puk na branku, kde se štěstím propadl pod Kudelovými saněmi do sítě – 1:0.

Kanaďané se v následné hře dostali do dvojnásobného oslabení, ale dařilo se jim vyhazovat puky do bezpečnějších vod. V dobré šanci se ocitl hostující Geier, který si od mantinelu vyjel do kruhu, ale puk neumístil dobře, znovu se pokusil překonat Huneaulta, ale puk kolem tyče nezasunul. Češi se i po návratu jednoho z potrestaných Kanaďanů snažili tlačit do pásma, ale minimálně dvakrát je zastavil ofsajd. Před vypršením početní převahy se pokusil překonat kanadského gólmana Wágner, ale neúspěšně. Češi se i přesto drželi v útočném pásmu, bohužel pro ně se ale nedostali ke střeleckým pokusům. Na opačné straně se do přečíslení dva na jednoho dostávali Smith s Auclerem, ale ten se dostal do ofsajdu. Na nahození k brance si sjížděl Cozzolino, ale hostující klec minul. Domácí se ale přece jen další branky dočkali, při signalizovaném vyloučení nahrával Hickey na Cozzolina, ten ale nejdříve branku přestřelil, pak ale puk odražený od zadního mantinelu umístil pod padajícím Kudelou – 2:0.

Do druhé třetiny vstoupila Kanada aktivněji, hned od začátku prověřovala Kudelu, Lavin ve spolupráci s Hickeyem ale neuspěl, protože lapačka českého gólmana byla připravena, stejně si pak hostující gólman pohlídal po jedné z akcí dorážku aktivního Hickeye. Češi se dostali do pásma díky nahození, Hečko se ale zpoza branky nedokázal vymanit. Do úniku se mohl dostat Boily, ale byl tísněn a přišel o kotouč. Na opačné straně si pro puk sjížděl ke své kleci Lavin, Geier jej dobruslil, ale byl vytlačen k mantinelu. Kanaďané se usadili v pásmu před Kudelou, Halbert poslal puk přímo na hůl Cranea, ale ten nastřelil jen Zelinku u tyče.

Domácí vytvořili na svého soupeře souvislý tlak, který ukončil až vyhozením kotouče Ohar. Reprezentace Kanady se ale nenechala odradit na dlouho, znovu se usadila v pásmu, Hickey našel volného Cozzolina, ale Kudela si na jeho střelu dobře počkal. Jedna nahrávka domácího týmu střídala druhou, McGregor si objel českou branku, nahrál Cozzolinovi, ale ten branku minul, znovu se tak do akce dostal McGregor, který ale umístil puk jen pod bránícího Zelinku, který v této chvíli zastoupil gólmana. Domácí Smith také vyzkoušel Kudelovu pozornost, ten v ní uspěl, ale puk se dostal k Jacobs-Webbovi, který u branky našel právě Smitha a ten skóroval pod horní tyč – 3:0.

Zhruba pět minut před druhou sirénou se do úniku dostal Henry, ale Kudela vytěsnil puk špičkou betonu. Na opačné straně poslal puk z dálky nad kanadskou branku Hečko. Českému týmu byla znovu nabídnuta přesilovka, ale domácí si dokázali poradit častým vyhazováním kotouče. Češi se v pásmu přece jen dokázali usadit, ale od bránící čtveřice nedostávali téměř žádný prostor. Až Ohar se dokázal dostat do blízkosti Huneaulta, ale neuspěl, stejně jako Novotný nebo Doležal a tak se skóre v hostující přesilovce neměnilo. V dalším průběhu hry zvolil nenápadnou střelu přes dva hráče Geier, ale domácí gólman instinktivně zakročil. Do konce druhé části zbývalo třicet vteřin, když byl vyloučen hostující Wágner. Největší šanci měl Smith nahrávající na Dunna, ale stav zůstal nezměněný.

V závěrečném dějství Češi jedním gólem zmírnili svou porážku

Domácí zahájili třetí třetinu v početní výhodě, Hickey pálil na Kudelu tak prudce, že se tečovaný puk ocitl mimo hrací plochu. Při následné hře čtyři na čtyři se hra přelévala od branky k brance, ale výraznější šanci si žádný z týmů nepřipsal. Češi neúnavně zkoušeli útočit, ale Huneault v brance Kanady byl pozorný. Kubeš střílel od mantinelu, ale před domácí brankou bylo přehuštěno. Do kanadské klece nezapadla ani Krupičkova střela.

Sám na Kudelu ujížděl Halbert, ale proti dvěma hráčům se nedokázal prosadit. Naději českému celku vrátil Geier, který dostal přesnou přihrávku, k brance si rozvážně najížděl zleva, vybruslil si do kruhu, a když si všiml, že šel gólman k zemi, vystřelil a trefil prostor v horní části branky – 3:1. Při vyloučení domácího Novotného měli Kanaďané šanci zvýšit, ale nestalo se tak. Po stoprocentní gólovce, kterou ale Hickey neproměnil a po pokusu McGregora, kterou Kudela v klidu přikryl, si domácí trenéři vzali oddechový čas. Hráčům ale asi příliš nepomohl, ještě v přesilovce se na útočné modré nedohodli Hickey se Smithem, puk si sebral Geier, jel sám na Huneaultovu klec, ale přestřelil ji. Domácím se ale podařilo znovu zvýšit, Dunn vyslal střílenou přihrávku na Cozzolina, který jen u branky vložil do cesty puku hokejku a ten zaplul do branky – 4:1.

Češi se nehodlali se stavem smířit, usadili se v pásmu, ale Zelinkova lehká střela Huneaulta nepřekvapila. Na opačné straně musel Kudela čelit pokusu Leblanca, který poslal pomalý puk na jeho hůl. Kanaďané nahodili znovu kotouč na branku, ale Kudela jej bez potíží schoval ve výstroji, Dunn čekající na dorážku byl zklamaný. U kanadské klece pak bojoval Ohar, který poslal puk na Veselého, ale skóre se ani teď nezměnilo. Při vyloučení domácího hráče si český celek vzal také oddechový čas, po něm z prostoru před kruhy pálil Ohar, ale neúspěšně. Wágner v útočném pásmu poslal puk na Veselého, ale od něj se kotouč odrazil do středního pásma, a tak museli hosté vycouvat.

Zbytek svého oslabení už korigovali Kanaďané vyhazovanými kotouči. Dobrou šanci si dokázal připravit Dunn, ale jeho střela po ledě skončila na Kudelovi. Navášit skóre zkusil i Jacobs-Webb, ale ten mířil příliš nad. Minutu před koncem poslali sudí Čechy do oslabení, zblízka mohl zvyšovat Leblanc, ale Kudela byl na jeho pokus připravený. Poslední vteřiny patřily české reprezentaci, Doležal si nahrál s Kubešem, který mu puk vrátil, ale Huneaulta už nepřekonal.

Česká republika – Kanada 1:4

Branky: 6. McGregor (Hickey, Smith), 15. Cozzolino (Hickey, McGregor), 24. Smith (Jacobs-Webb, Dunn), 39. Cozzolino (Dunn, McGregor) – 37. Geier (Hečko, Vágner)

ČR: Kudela (Vápenka) – Zelinka, Wágner, Kubeš, Doležal – Novotný, Ohar, Veselý – Krupička, Sedláček, Hečko – Palát, Geier

Kanada: Huneault (Kingsmill, Rietveld) – Halbert, Lavin, Henry, Kovacevich, Crane – Cozzolino, Hickey, McGregor – Boily, Jocobs-Webb, Dunn – Leviévre, Smith, Messaoudi – Swafford, Leblanc, Auclair

Text: Monika Baloghová
Foto: Radim Horák