Na ledě byli coby tým historicky vůbec poprvé. Reprezentační juniorka má přesto za sebou velmi úspěšný start. Na třetím ročníku mezinárodního turnaje v Olomouci se dokonce nejmladší tým probojoval až do zápasu o vítězství, kde ale podlehl zkušenému domácímu týmu olomouckých Kohoutů. Přesto je v rámci prvního ostrého startu juniorských parahokejistů stříbrná medaile obrovským úspěchem.

Do Olomouce se sjelo celkem šest týmů: SOHO Olomoučtí Kohouti, HC parahokej Havířov, zahraniční týmy Paraleijonat z Finska, rakouští Vienna Warriors a národní tým Francie. Tyto zkušené celky pak doplnili hráči české parahokejové juniorské reprezentace. A silných, a hlavně o poznání zkušenějších týmů, se vůbec nezalekli. Hned první zápas utrhli na svou stranu těsní vítězství 1:0 nad parahokejisty Havířova.

„Největší přinos pro ty juniory je, že si můžou užít zápasové vytížení, fungování v kabině, sdílených emocí v zápase. Pro ty nejmladší, kterým u nás v týmu je osm a devět let to byl vůbec první ostrý zápas v kolektivu, který oni, jako kluci s handicapem mohli vůbec absolvovat,“ komentoval historicky první start juniorky kouč Jan Szturc. V týmu juniorů byli parahokejisté, kteří zatím pouze trenénovali, ale třeba i první parahokejistka v národním dresu Kristýna Židlická. Tento tým pak na turnaji v Olomouci doplnili zkušení mladí reprezentační hráči Filip Veselý a coby kapitám juniorského týmu také Alex Ohar.

Nešlo o výsledky, medaile je ale pro juniory silným hnacím motorem

Juniorský reprezentační parahokejový tým se nakonec probojoval turnajem díky jediné porážce s domácími Kohouty až do boje o zlato. Ve finálovém zápase opět juniorka narazila na Olomouc, a i tentokrát bylo vítězství domácích jasné 4:0. Pro začínající reprezentanty to byl ale i přesto úspěch. Pod vedením trenéra Jiřího Břízy a Jana Szturce nejen že náročný turnaj úspěšně zvládli, ale na krk si pověsili také první cenné parahokejové medaile.

„Už postup do finále byl fakt hodně dobrý a jsem rád, že nám s tím hodně pomohli Filip s Alexem,“ řekl s nadšením teprve devítiletý parahokejista Šimon Král„Myslím, že z toho ti malí kluci měli radost, my z toho měli radost určitě, coby ti zkušenější v týmu a společně jsme si to na ledě strašně moc užili,“ komentoval průběh zápasu zkušený parahokejový reprezentant Filip Veselý.

„My jsme na tenhle turnaj vzali Filipa Veselého, Alexe Ohara i Patrika Sedláčka s tím, aby si vyzkoušeli tu roli lídra v kabině, jaké je to předávat ty zkušenosti a pomáhat i ostatním, protože Filip s Alexem věříme, že budou časem i těmi lídry české parahokejové reprezentace a ti mladí kluci se tak učili od těch nejlepších,“ ocenil přistup zkušenějších parahokejistů na turnaji v Olomouci trenér Szturc.

„Turnaj proběhl opravdu naprosto úžasně a jsme nadšení, že máme dobrou zpětnou vazbu od všech týmů, co do Olomouce přijely. Navíc i zahraniční celky z Rakouska a Francie opravdu obdivovaly, jak se tady pracuje s mladými hráči a s jakým nasazením se do toho česká juniorka pustila,“ dodala manažerka turnaje Kristýna Bednářová.

Konečné pořadí třetího ročníku mezinárodního parahokejového turnaje v Olomouci:

  1. Olomoučtí Kohouti (ČR)
  2. Juniorská parahokejová reprezentace (ČR)
  3. Parahokej Havířov (ČR)
  4. Suomi Paraleijonat (FIN)
  5. Parahokejová reprezentace Francie (FR)
  6. HV Warriors (AUT)

Seniorskou českou parahokejovou reprezentaci teď už čeká elitní světový turnaj, který se opět koná v Ostravě. Už od 24. září proběhne v RT Torax Areně International Para Hockey Cup, kde se domácí tým utká s nejlepšími světovými parahokejovými týmy z USA a Kanady a IPH týmu, který je složen z parahokejistů Německa, Norska a Slovenska.

Text: Zuzana Glacová
Foto: SOHO Olomoučtí Kohouti