Sen se stal skutečností. Tým České republiky ovládl „béčkový“ světový šampionát v curlingu, což má za následek postup do elitní mezinárodní skupiny A. Tým kolem Dany Selnekovičové se díky tomu přiblížil i možné účasti na zimní paralympiádě v roce 2026. Ve finálovém souboji celého turnaje porazilo Česko výběr Dánska poměrem 7:3.

Mistrovství světa se konalo ve finském městě Lohja za účasti celkem 12 zemí z celého světa. Českou republiku vyrazil reprezentovat tým ve složení Dana Selnekovičová (skip), Martin Tluk, Milan Bartůněk, Radek Musílek a Jana Břinčilová. Celá výprava včetně realizačního týmu dorazila na místo konání akce ve čtvrtek 3. listopadu.

Do turnaje jsme vstoupili zápasem s Německem, což je náš tradiční obtížný soupeř, se kterým jsme na mistrovství světa většinou neměli štěstí. Začátek zápasu se nám vyvedl a měli jsme až do přestávky vše pod kontrolou. Po pauze přišla trochu krize, kterou se nám však podařilo překonat a zápas jsme rozhodli nakonec až v extraendu ziskem dvou bodů,“ zhodnotila první zápas Čechů na šampionátu skipka týmu Dana Selnekovičová. Češi porazili Německo 7:5

O den později – v neděli 6. listopadu – čekal na výběr hájící české národní barvy další náročný soupeř, a to velký favorit celého turnaje Dánsko. „Bohužel již od začátku jsme dělali větší množství chyb než soupeř, často nám chybělo jen trochu štěstí k zisku tolik potřebných bodů,“ posteskla si Selnekovičová po porážce 3:9.

Ve třech následujících zápasech, posledních duelech v rámci základní skupiny, se však Čechům dařilo na jedničku. Postupně jsme totiž jednoznačně přehráli výběry Maďarska (8:4), Kazachstánu (11:2) a Estonska (12:4), obsadili tak druhé místo ve skupině, což ve výsledku znamenalo postup do play-off šampionátu.

Ve čtvrtfinále hraném ve středu 9. listopadu se naši utkali se Švýcarskem. Šlo o velmi vyrovnaný zápas, ve kterém se skóre přelévalo z jedné strany na druhou. Koncovku nervy drásajícího duelu nakonec zvládl lépe výběr kolem Selnekovičové a spol. Výhra 10:6 a postup do semifinále!

To se odehrálo ve stejný den v 16:30 a Češi v něm potvrdili trend vzestupných výkonů, když svého soupeře z Japonska přehráli 6:3. Už v tento moment se mohlo alespoň částečně slavit – automatický postup do elitní skupiny A se stal skutečností.

Tato pohádka však zasloužila zlatou tečku, a to se skutečně stalo. Ve čtvrtek 10. listopadu se Češi opět utkali s Dánskem, se kterým v základní skupině celkem jednoznačně prohráli. Výborný výkon především v první polovině zápasu však zajistil našemu týmu vedení 5:0, a i když poté soupeř mocně dotahoval, tak konečný výsledek zvrátit nedokázal. Po dvou českých bodech z konce sedmého endu Dánové podali uznale českým hráčům ruce a o vítězi tak bylo předčasně rozhodnuto. Česká republika vyhrála mistrovství světa!

Výsledky ČR na mistrovství světa skupiny B ve Finsku:

Základní skupina:

ČR – Německo 7:5
ČR – Dánsko 3:9
ČR – Maďarsko 8:4
ČR – Kazachstán 11:2
ČR – Estonsko 12:4

Čtvrtfinále:

ČR – Švýcarsko 10:6

Semifinále:

ČR – Japonsko 6:3

Finále:

ČR – Dánsko 7:3

Text: Martin Steinbach
Foto: Český curling vozíčkářů