První týden v listopadu se konalo letošní mistrovství České republiky v showdownu, které organizoval Český svaz zrakově postižených sportovců společně se sportovním klubem BSC Praha. Republikový šampionát se poprvé uskutečnil v prostorách střední školy pro zrakově postižené v Praze Nových Butovicích.

Turnaje v mužské kategorii se jako obvykle zúčastnilo 12 nejlepších hráčů, kdy jich 6 prošlo z jarní kvalifikace, která se uskutečnila v letošním roce v Kyjově, a v turnaji žen se zúčastnilo 6 hráček, přičemž na poslední chvíli zraněnou Květu Trnečkovou nahradila mladá Iva Karásková ze spolupořádajícího týmu BSC Praha ze sedmého místa v kvalifikaci.

Konečné výsledky byly velkým překvapením, ale odráží současnou situaci. Mladí hráči a hráčky se činili, v obou kategoriích byli v první pětce hned 4 sportovci mladší 26 let.

Mistrem České republiky se stal pro letošní rok Šimon Rejtar (18 let) z Tandemu Brno. Obhájce titulu Tomáš Mysliveček (25 let) z BSC Praha měl stejně bodů, ale horší vzájemný zápas s mistrem republiky, a tak se musel spokojit pouze se stříbrnou medailí. Na třetí místo se probojoval David Hájek ze Sigmy Olomouc, který si dlouhodobě drží nejlepší výsledky, včetně letošního úspěchu na světovém poháru v litevském Vilniusu.

Největším překvapením je však vítězství v kategorii žen, kde vyhrála Markéta Trnčáková (15 let) před největší favoritkou celého republikového šampionátu a oddílovou kolegyní, Terezou Přikrylovou (obě z Tandemu Brno). Bronzová medaile zůstala v Praze, a to zásluhou Heleny Křiváčkové z oddílu SK Tyflosport Praha. Dalším překvapením je čtvrté místo Ivy Karáskové z BSC Praha, která na poslední chvíli nahradila Květu Trnečkovou.

Oba vítězové tak zaznamenali po medailovém úspěchu z Evropských paralympijských her mládeže další cenné výsledky, když si připsali své premiérové republikové tituly. Především turnaj mužů je velmi náročný, protože hraje každý hráč 11 zápasů systémem každý s každým na 3 vítězné sety.

Systém na 3 vítězné sety se takto hraje od roku 2017 a na světové úrovni vždy až od čtvrtfinále.

Příští ročník mistrovství České republiky se bude znovu pořádat v Nových Butovicích ve spolupráci Českého svazu zrakově postižených sportovců a sportovního klubu BSC Praha. Dle rozhodnutí sportovní komise showdownu však bude kategorie mužů snížena na 10 hráčů. Prvních 5 hráčů a první 3 hráčky postupují přímo na příští republikový šampionát, ostatní si musí svoji účast vybojovat v jarní kvalifikaci v příštím roce.

Vrcholem letošní sezóny pro showdownisty bude prosincové mistrovství Evropy ve Francii, kam pojedou 4 muži a 2 ženy s výkonností dle aktuálního interního žebříčku Českého svazu zrakově postižených sportovců.

Kompletní výsledky:

Muži
1. Šimon Rejtar, Tandem Brno 10 bodů (vzájemný zápas)
2. Tomáš Mysliveček, BSC Praha 10 bodů
3. David Hájek, SK Sigma Olomouc MŽ 8 bodů
4. Benjamin Levíček, Tandem Brno 7 bodů (vzájemný zápas)
5. Pavel Michelfeit, Tandem Brno 7 bodů
6. Jaromír Vospěl, SK Tyflosport Praha 5 bodů (vzájemné sety +1)
7. Luboš Zajíc, TJ Zora Praha 5 bodú (vzájemné sety 0)
8. Ondřej Kodet, TJ Zora Praha 5 bodů (vzájemné sety -1)
9. Václav Krychtálek, Tandem Brno 4 body
10. Pavel David, Tandem Brno 3 body
11. Jan Řežucha, SK Sigma Olomouc MŽ 1 bod (vzájemný zápas)
12. David Sícha, SK Tyflosport Praha 1 bod
 
Ženy:
1. Markéta Trnčáková, Tandem Brno 5 bodů
2. Tereza Přikrylová, Tandem Brno 4 body
3. Helena Křiváčková, SK Tyflosport Praha 3 body
4. Iva Karásková, BSC Praha 2 body
5. Petra Ďurková, SK Sigma Olomouc MŽ 1 bod
6. Klára Pacolová, Tandem Brno 0 bodů

Zdroj a foto: Český svaz zrakově postižených sportovců