Jednoznačný výsledek a konečně radost z proměněných šancí. Česká parahokejová reprezentace porazila Itálii 9:0 a z prestižního zámořského turnaje Para Hockey Cup 2022 si odvezou Češi bronzové medaile. Kov je cenný hlavně pro nastupující mladou generaci parahokejistů. Z gólů se radoval kapitán Zelinka, Hečko, Sedláček, Ohar i Veselý. Titul vybojovali opět Američané, kteří ve finálovém zápase porazili věčné rivaly z Kanady 5:1.

Průběh turnaje nebyl pro českou parahokejovou reprezentaci snadný. Hned v úvodu se utkali Češi s nejlepším týmem světa USA. Výsledek 10:0 pro Američany se sice může jevit jednoznačně, ale česká reprezentace prokázala, že umí už i ty nejlepší soupeře potrápit v jejich obranném pásmu. Chyběly jen proměněné šance. „Byly tam dobré pasáže a víme, jak na ty velké týmy musíme hrát. V zápase s Kanadou už i ten náš výkon byl mnohem lepší. Pořád se posouváme, pořád se máme co učit, ale celkově jsem s našim výkonem spokojený. Já mám konečně první medaili s reprezentací. Proto jsem to přeci i začal hrát,“ komentoval průběh kanadského turnaje Para Hockey Cup 2022 kapitán české reprezentace Radek Zelinka

Poprvé se v českém reprezentačním dresu představil na turnaji v Kanadě Martin Žižlavský. Parahokej přitom Martin nehraje ani rok. „Znamená to pro mě opravdu hodně. Byl to pro mě důležitý krok v životě a budu se snažit dál rozvíjet a být co nejlepší,“ dodal k první zkušenosti z velkého mezinárodního turnaje Žižlavský. Naopak další góly do své bohaté reprezentační sbírky přidával v zápase o bronz Michal Geier. „Rychlostně je pro nás složité hrát zápasy s Amerikou a Kanadou. Většinu času trávíme v obranném pásmu a pak už nám chybějí síly na útok. S Itálii jsme ale jednoznačně tempo zápasu diktovali my,“ hodnotil zápasy Geier. „Je vidět dravost našich mladých kluků, jdeme nahoru, trvá to, ale pracujeme na sobě,“ dodal Michal Geier

Obrovskou radost z medaile měl i Filip Veselý. „Chci poděkovat všem klukům, že jsme to vybojovali a myslím, že ta medaile pro nás je fakt zasloužená. Hráli jsme super,“ užíval si vítězný pocit mladý útočník Veselý, který na kanadském turnaji prokázal, že patří k nejtalentovanějším hráčům českého týmu.

Z kanadského turnaje si česká parahokejová reprezentace veze domů opět cenné zkušenosti. Nejlepším týmům Češi dokázali, že se s nimi ve světové špičce musí počítat. A to i tvrdým přístupem k těm největším soupeřům. Hit Václava Hečka ze zápasu proti domácí Kanadě obletěl nejen parahokejový svět. Jeho zákrok na TikToku Českého para hokeje vidělo přes 1 milion 200 tisíc fanoušků a sdíleli ho snad všichni zámořští parahokejisté. I toto je hra české parahokejové reprezentace.

Zdroj a foto: Český parahokej