Kondiční soustředění atletické skupiny Sportovního klubu Nové Město nad Metují a zrakově postižené mládeže, původně Českého svazu zrakově postižených sportovců a později pod vedením pedagogů Speciálních center (SPC) napříč Českou republikou, se uskutečnilo už po šestnácté.

Soustředění v běhu na lyžích se tentokrát konalo v termínu 11. až 16. prosince na Černé hoře v Krkonoších. Z letité spolupráce také vzešlo zařazení běhu na lyžích zrakově postižených do oficiálního programu Zimní Olympiády dětí a mládeže 2023. Jejím pořadatelem je letos Královéhradecký kraj, na jehož území působí právě Sportovní klub v Novém Městě nad Metují. ZODM proběhne od 22. do 26. ledna 2023.

V rámci soustředění účastníci absolvovali kontrolní závody klasicky na 3 km (dívky), respektive 4 km (chlapci).

Akce se zúčastnily na čtyři desítky zrakově postižených a nevidomých dětí a mnohé z nich se připravují na start na ZODM, která v Krkonoších začne přesně za měsíc. Běžecké lyžování proběhne v areálu Vrchlabí – Vejsplachy. A zrakově postižené závodníky bude čekat distanční závod klasicky na 3 km (dívky) a 4 km (chlapci), respektive sprint na 600 m. Rovněž klasicky.

Vypadá to, že na Olympiádě dětí a mládeže bude závodit na 20 zrakově handicapovaných dětí z 10 krajů, tedy z nadpoloviční většiny krajských výprav, což umožní závody započítat regulérně do hodnocení celkového pořadí krajů,“ přibližuje program lednové akce David Šnajdr ze Sportovního klubu Nové Město nad Metují.

Pozornost doporučuji zaměřit zejména na slečnu Simonu Bubeníčkovou, ročník 2008 kategorie B3, z Machova, která pravidelně závodí v rámci ČLS a mohla by z ní brzy vyrůst úspěšná závodnice. I s ohledem na její rodinné, klubové, trenérské zázemí a osobní motivaci. Třeba se jí po dlouhých 20 letech podaří navázat na úspěchy Pavly Valníčkové či Mirky Sedláčkové!

Kontrolní závod na čtyři kilometry vyhrál Jirka Uhlíř z Opavy, ročník 2008 kategorie B2, který má také velmi dobrý sportovní potenciál, stejně jako třeba na Černé hoře druhý, o dva roky starší Matěj Kotěšovský z Prahy. Pro další výkonnostní nadstavbu už by ale potřebovali lepší vybavení, servis a vedení. Třeba tomu úspěch na ZODM2023 napomůže,“ uzavírá Šnajdr.  

Text: David Šnajdr
Foto Marcela Vondřejcová