V sobotu 12. 11. 2022 se v tělocvičně Střední průmyslové školy stavební Josefa Gočára uskutečnil již druhý ročník mezinárodní goalballové ligy, pořádané Českým svazem zrakově postižených sportovců. Celá liga nesla oficiální název 2nd edition of  CBSF Czech International Goalball League 2022.

Tento formát mezinárodní otevřené goalballové ligy započal už v roce 2019 avšak z důvodu covidových restrikcí si v uplynulých dvou letech musel dát pauzu. Až v letošním roce se podařilo opět Českému svazu zrakově postižených sportovců navázat na tradici prvního ročníku a uspořádat alespoň jedno ligové kolo. To se na konec povedlo, i když s omezeným počtem týmů.

Ligová soutěž je otevřená pro všechny týmy, které se do ligy přihlásí, a to jak z České republiky, tak ze zahraničí. Vzhledem k velmi nabitému kalendáři v goalballovém světě na konci letošního roku a termínu ligy, se podařilo přivézt dva zahraniční účastníky.  Z Rumunska přijel tým ANVR Bucuresti, z Polska dorazil tým Goalball Wroclaw a tuzemský goalball zastupoval domácí tým BSC Praha.

Polský klub z Wroclawi postavil tým pro ligu i přesto, že se právě v těchto dnech polská reprezentace zrovna účastní mistrovství Evropy divize B v portugalském Matosinhosu, kde se rovněž v prosinci letošního roku odehraje i světový šampionát v goalballu.

Polskému týmu oslabení o reprezentanty vůbec nevadilo a se ziskem devíti bodů ovládl celkové pořadí ligy. Na druhém místě se umístil rumunský tým z Bukurešti, který získal celkem šest bodů. Na posledním, třetím místě, se ziskem tří bodů se umístil domácí klub BSC Praha.

Nejlepším střelcem celého turnaje se stal Lukáš Valer z týmu BSC Praha s 28 góly. Na druhém místě skončil Marcin Lubczyk z polské Wroclawi s 24 góly, který jinak hraje právě za český tým BSC Praha. BSC Praha však po domluvě s Wroclawí v letošní ligové sezóně hrál pouze s českými hráči.

Ligový turnaj se odehrál systémem každý s každým, a to dvakrát během jednoho dne, s ohledem na dalekou cestu rumunského týmu.

Kompletní výsledky celého ligového kola:

První kolo:

BSC Praha – ANVR Bucuresti 10:12
Goalball Wroclaw – BSCPraha 20:14
ANVR Bucuresti – Goalball Wroclaw 7:17

Druhé kolo:

ANVR Bucuresti – BSC Praha 5:8
BSC Praha – Goalball Wroclaw 8:16
Goalball Wroclaw – ANVR Bucuresti 7:10

Konečná tabulka:

  1. Goalball Wroclaw, 9 bodů
  2. ANVR Bucuresti, 6 bodů
  3. BSC Praha, 3 body

Martin Fejfar, jeden ze spoluorganizátorů, z Českého svazu zrakově postižených sportovců, hodnotí akci: „Velmi mě těší, že se nám podařilo i přes velmi nabitý sportovní kalendář, ať už tuzemských, tak i zahraničních sportovců, letošní ročník mezinárodní ligy uspořádat. Trochu mě mrzí přístup českých klubů, které se v letošním roce rozhodly do ligy nepřihlásit.“

Vkládám velké naděje do dalších ročníků a věřím, že projekt mezinárodní otevřené ligy bude i nadále pokračovat, a to i v dalších letech. Je před námi obrovský kus práce, abychom i pro příští roky sehnali dostatečné finanční prostředky pro konání této ligové soutěže. Hlavně všichni věříme a plně doufáme, že se nám podaří mnohem lépe sladit s mezinárodním kalendářem tak aby mohly dorazit i další zahraniční týmy,“ dodává Martin Fejfar.

Zdroj a foto: Český svaz zrakově postižených sportovců