Od čtvrtka 16. do soboty 18. února 2023 se ve slovenském Šamoríně uskutečnil premiérový ročník Světového poháru v showdownu. Turnaj pod názvem Showdown Slovak Open 2023 přivezl kromě světové elity k našim východním sousedům i velmi početné české zastoupení. Mezi čtyřiceti muži se představilo celkem jedenáct hráčů z České republiky a mezi čtrnácti ženami hrály dvě české reprezentantky.

A právě obě dívky se postaraly o největší úspěch českých barev. V kategorii žen se účastnilo tohoto turnaje celkem osm žen z TOP dvaceti světového žebříčku, a proto byl turnaj zařazen do III. kategorie, což znamená, že vítězka si připsala tři sta bodů do světového žebříčku.

Bezesporu největším úspěchem je bronzová medaile mladičké Markéty Trnčákové z brněnského Tandemu. Pro Markétu se jedná vůbec o premiérové umístění na stupních vítězů mezi světovou elitou. Hned na pátém místě skončila její oddílová kolegyně Tereza Přikrylová.

V mužské kategorii do slovenského malebného městečka dorazilo celkem deset mužů z TOP dvaceti světového žebříčku, tudíž byl mužský turnaj v kategorii číslo IV, zde celkový vítěz turnaje získal čtyři sta bodů do světového žebříčku. A ani čeští muži se mezi nabitou konkurencí neztratili.

Hned šest českých reprezentantů se vešlo do první dvacítky turnaje. Nejlepším z českých hráčů v mužské kategorii byl olomoucký David Hájek, kterému smolně unikl postup do nejlepší osmičky turnaje, když při rovnosti bodů neprošel do čtvrtfinále. Na jedenáctém místě nechal Tomáše Myslivečka z pražského klubu BSC, pro kterého to znamená další bodový přísun a upevnění pozice mezi TOP dvaceti nejlepšími a nasazovanými hráči světového žebříčku.

Trojici českých reprezentantů, která v konečném pořadí turnaje otevírala druhou desítku, doplnil ještě dvanáctým místem Šimon Rejtar z brněnského Tandemu a dvě místa za ním skončil jeho oddílový kolega Pavel Michelfeit. Na šestnácté místo se probojoval Ondřej Kodet z klubu TJ Zora Praha. Brněnský Benjamín Levíček svým osmnáctým místem uzavřel českou stopu v první dvacítce turnaje.

Další z brněnských hráčů, Václav Krychtálek, svým jednadvacátým místem otevřel třetí desítku konečného pořadí. Petr Bayer z BSC Praha obsadil pětadvacáté místo, Tomáš Rys z Tandemu Brno skončil na šestatřicátém místě a hned za ním na sedmatřicátém místě se umístil Jan Řežucha z oddílu SK Sigma Olomouc. Poslední z českých reprezentantů, brněnský Marek Střelec, obsadil konečné třicáté deváté místo.

Petr Bayer nám opět sdělil několik svých postřehů z turnaje: „Showdownový svět se ubírá jinou cestou, než jsme před několika lety byli zvyklý. Nejlepší hráči už nehrají technicky, ale dobře mířenou ranou do míst kolem obou rohů a branky. Nejhorší ale je, že než střela přijde, tak si hráč soupeře vychutnává tím, že si třeba až patnáctkrát přihraje na své půlce s míčkem, než vystřelí. Soupeř má pramalou šanci v desetinách sekundy zareagovat. Tento styl hry mají v oblibě hlavně muži. Pokud mohu hodnotit, tak to bylo nejlepší vystoupení našich hráčů, ještě okořeněné bronzovou medailí.

Ačkoliv se jednalo o premiérový ročník světového poháru ve slovenském Šamoríně, všichni účastníci si pochvalovali skvělou organizaci a připravenost celého turnaje bez sebemenších zádrhelů. Hotel a areál olympijského centra byly špičkové, velké, velmi dobře zařízené, se skvělým jídlem. Je velmi pravděpodobné, že se světový pohár do slovenského Šamorína vrátí i v příštím roce. 

Další zastávkou světového poháru v showdownu bude na přelomu března a dubna Nymburk, kde se uskuteční turnaj pod názvem 7. ročník BSC Prague Showdown Cup 2023.

Kompletní výsledky Světového poháru ZDE.

Zdroj a foto: Český svaz zrakově postižených sportovců