Atletický mítink Dubai 14th International Open Athletics Meeting, neboli Fazza Championships, probíhal ve dnech od 26. února do 1. března. České národní barvy vyrazila hájit čtveřice reprezentantů ve složení Jaroslav Petrouš, Anna Luxová, Eva Datinská a Tereza Jakschová. Ve výsledkovém poli se naši sportovci rozhodně neztratili – každý z nich dokázal vybojovat alespoň jednu medaili.

První soutěžní den – v neděli 26. února – se v akci představili hned tři čeští reprezentanti. Jaroslav Petrouš a Anna Luxová již o několik dní dříve úspěšně absolvovali ve Spojených arabských emirátech 11th WPA Meeting Sharjah, a tak měli o něco jednodušší aklimatizaci a mohli do Grand Prix nastoupit v plné parádě. Pro Evu Datinskou šlo o první soutěžní závody letošního roku.

Jaroslav Petrouš zahájil své působení na Fazza Championships solidním šestým místem ve vrhu koulí. Stačil mu k tomu výkon o hodnotě 10,64 metrů, přičemž na stupně vítězů mu scházel necelý metr. Anna Luxová čelila ve své kategorii F35 ve vrhu koulí jediné soupeřce, kterou sice překonat nedokázala, ale i tak předvedla parádní výkon o hodnotě 8,47 metrů. Zisk stříbrné medaile tak byl více než zasloužený. 

Eva Datinská se zaskvěla ve vrhu koulí, když překonala hranici 9,84 metrů, čímž si zajistila zisk bronzové medaile. Lepší byly jen dvě Číňanky s pokusy sahajícími až k hranici 12,5 metrů. Soupeřky z Islandu, Kazachstánu, Hong Kongu a Spojených arabských emirátů česká reprezentantka bez problémů překonala.

Totožný medailový úspěch přidala Datinská také v hodu diskem o den později v pondělí 27. února. Mezi pěti startujícími atletky nestačila šestinásobná účastnice paralympijských her pouze na závodnice z Číny a opět tak slavila zisk bronzové medaile s výkonem 23,28 metrů. Ostatní čeští reprezentanti měli tento den volno, a tak využili čas pro tréninkovou přípravu na nadcházející soutěže a závody.

V úterý 28. února se na startovním poli Grand Prix poprvé představila také sprinterka Tereza Jakschová. V závodě na 200 metrů si bezpečně pohlídala druhou příčku, a dokonce s časem 26,88 vteřin i aktivně útočila na zlatou pozici – druhá stříbrná medaile pro české národní barvy! Zbylí reprezentanti ten den nezávodili.

Poslední den šampionátu Fazza – atletického Grand Prix v Dubaji – se konaly také sprinty na 100 metrů a v akci byly hned dvě české závodnice. Tereza Jakschová (kategorie T47) zopakovala včerejší výkon z dvoustovky a mohla se tak radovat se ze zisku další stříbrné medaile. Anna Luxová (T35) srdnatě bojovala se svými soupeřkami a s výkonem 19,08 vteřin se umístila na solidním 6. místě.

Poslední český sportovní výkon celého atletického mítinku ve Spojených arabských emirátech předvedl Jaroslav Petrouš v diskařském sektoru. Díky svému parádnímu výkonu o délce 43,66 metrů si zajistil stříbrnou medaili a ani z druhého atletického mítinku krátce po sobě nezůstal bez cenného kovu.

A co na naše reprezentanty čeká v nejbližší době? Čeští atleti si příliš neodpočinou. Již 9. března startuje v Maroku další světové Grand Prix.

České výkony na Fazza Championships 2023:

Jaroslav Petrouš:

26. února – F57 vrh koulí, 6. místo, 10,64 metrů
1. března – F57 hod diskem, 2. místo, 43,66 metrů

Anna Luxová:

26. února – F35 vrh koulí, 2. místo, 8,47 metrů
1. března – T47 sprint 100m, 6. místo, 19,08 vteřin

Eva Datinská:

26. února – F37 vrh koulí, 3. místo, 9,84 metrů
27. února – F37 hod diskem, 3. místo, 23,28 metrů

Tereza Jakschová:

28. února – T47 sprint 200m, 2. místo, 26,88 vteřin
1. března – T47 sprint 100m, 2. místo, 13,37 vteřin

Text: Martin Steinbach
Foto: Archiv sportovců