Přesně za měsíc bude znám nejlepší parsportovec nebo parasportovkyně za rok 2022. Vyhlášení Cen Českého paralympijského výboru proběhne v rámci slavnostního vyhlášení v pražském Clarion Congress Hotelu. Ve středu 5. dubna bude odtajněno sedm nejlepších sportovců a sportovkyň, objev roku, kolektiv roku, a další osobnost se zařadí do Síně slávy Českého paralympijského výboru. Premiérově dojde na ocenění za mimořádný parasportovní výkon a jedna osobnost si odnese cenu za přínos českému parasportu.  

Úspěšný rok 2022 zažila celá řada českých parasportovců, jejichž výkony se rozhodl ocenit Český paralympijský výbor a porota složená z odborníků a novinářů zaměřujících se na parasport. „Jsme rádi, že vznikla nová podoba této ankety, která ocení nejlepší české parasportovce. Chtěli jsme z názvu ankety odstranit slovo handicapovaný, protože se snažíme postavit parasport na úroveň sportu nehandicapovaných. Pro sportovce, funkcionáře i partnery se bude jednat o svátek českého parasportu. Z celé akce vznikne záznam, který znovu přiblíží parasport široké veřejnosti,“ řekl o galavečeru Zbyněk Sýkora, předseda Českého paralympijského výboru.

Bude se z celkového triumfu v kategorii TOP 7 radovat například lukostřelec David Drahonínský, mistr Evropy v soutěži jednotlivců a bronzový z mistrovství světa? Paralympijský šampion z Tokia ovládl anketu v loňském roce, kdy ještě nesla název Nejlepší handicapovaný sportovec roku. Nebo ho na pomyslném trůnu českého parasportu vystřídá někdo jiný?

Mistrem Evropy za rok 2022 se stal sportovní střelec Tomáš Pešek, atletky Eva Datinská a Miroslava Obrová se zase můžou pyšnit dvěma zlatými medailemi ze dvou světových pohárů. Arnošt Petráček, vybojoval zlato na plaveckém mistrovství světa v Portugalsku i na světovém poháru v Německu. Adam Peška získal v kvalitně obsazeném turnaji na mistrovství světa v boccie v Brazílii cenný bronz, stejný medailový úspěch z mistrovství Evropy či světového poháru si připsal i cyklista Patrik Jahoda. Paralympijský reprezentant Ivo Koblasa získal dvě stříbra na SP v silniční cyklistice.

V kategorii Kolektiv roku o prvenství bojuje česká parahokejová reprezentace, která získala šesté místo na paralympijských hrách v Pekingu, curlingový tým vozíčkářů, jenž se radoval z prvního místa na mistrovství světa skupiny B a lukostřelecký smíšený tým David Drahonínský a Tereza Brandtlová. Ti společně získali bronz na mistrovství světa i Evropy.

Anketa ocení také úspěšného nováčka mezi parasportovci s hodnotnými výkony z mezinárodních soutěží. Chybět nebude ani slavnostní uvedení do Síně slávy Českého paralympijského výboru.

Záznam slavnostního galavečera, včetně krátkých reportáží ze života parasportovců, bude k vidění na ČT sport.