Základní část soutěže na mistrovství světa v curlingu vozíčkářů se včera přehoupla do druhé poloviny. Čeští zástupci mají v kanadském Vancouveru za sebou zápasy se všemi favority, které, řádně potrápili a dokázali si i připsat výhru nad Koreou, která má jasné medailové ambice. Češi momentálně v tabulce figurují se třemi výhrami a pěti prohrami na děleném osmém místě.

Dnes v noci je tak čekají zápasy o všechno – od 21.00 nastoupí proti Lotyšsku a od 4.00 proti Dánsku, pro udržení elitní skupiny A mistrovství světa (tedy umístění do devátého místa) potřebují určitě porazit Dánsko. Na MS se ale rýsuje i šance na obrovský úspěch – pokud by čeští reprezentanti dnes zvítězili v obou zápasech, rozdali by si to ve čtvrtek 9.3. od 21.00 se Švédskem o postup do šestičlenného play-off!

Zůstáváme nohama na zemi, naším cílem je udržet áčko, což se v historii ještě nikdy českému týmu nepovedlo, ale také získat nové zkušenosti a sbírat paralympijské body. Play-off by bylo fantastické, ale zatím jdeme zápas od zápasu a nic dál neřešíme. Každý zápas je těžký, musíme bojovat od začátku do konce, ale máme skvělý tým, který parádně šlape a hráči se dokážou podržet. Pokud udržíme soustředění, budeme pokračovat ve stejném herním projevu jako poslední dva tři dny, pak věřím, že na našem kontě ještě přibydou alespoň dvě vítězství,“ prohlásil reprezentační trenér Sune Frederiksen.

Češi postup do elitní skupiny MS vybojovali loni na podzim, když senzačně ovládli MS B. „Áčko je náš splněný sen, o který jsme poslední roky usilovali a v letošní sezóně se to podařilo,“ doplnila skipka týmu Dana Selnekovičová. Do skupiny B světového šampionátu pro příští rok sestoupí tři nejníže umístěné týmy z MS A, Češi by se rádi této akci vyhnuli.

Zdroj: Český svaz curlingu