Čtrnáct skvělých nováčků dorazilo na další tréninky v rámci extraligové tour Parahokejového rozvojového kempu. A že u Ocelářů Třinec našli skvělé zázemí. Někteří z nich pilovali to, co se naučili na předchozích kempech. Tři hráči sedli do sledge vůbec poprvé. Ale na ledě byste to poznali jen stěží.

Od šachů k parahokeji

Jedenáctiletý Peťa Michalik z Třince je na invalidním vozíku odmalička. Energie mu ale rozhodně nechybí, a tak ho maminka přihlásila na parahokejový kemp v Třinci. Své milované šachy a počítač na chvíli odložil a tento čtvrtek poprvé sedl v Mini WERK ARENĚ do sledge. „Učili jsme se nejprve, jak vůbec udržet rovnováhu, to bylo nejtěžší. Po jednom tréninku už jsem se mohl ale rozjet, zkusit střílet,“ komentoval po prvním dni Parahokejového rozvojového kempu začínající parahokejista Petr Michalik„Bylo to těžké všechno zkoordinovat, ale už teď mě to strašně moc baví a rozhodně bych chtěl chodit i na další a další tréninky,“ dodal viditelně nadšený Peťa. Naprosto jiný příběh má šestačtyřicetiletý Ladislav Turek. Oba začínající hráče ale spojilo nadšení na jednom ledě. „Já mám po amputaci tři měsíce, úraz jsem měl teda mnohem dříve, ale do téhle fáze to dospělo až teď. Abych to řekl narovinu. Rozhodně ale nechci sedět na zadku, a tak jsem si našel tyhle parahokejové kempy,“ komentoval svou motivaci Láďa Turek„Chtěl bych se rovnou přihlásit do nějakého místního klubu a pokračovat v tom, je to pecka, já budu jednička letošního draftu,“ vtipkoval ranař Láďa.

Na tréninku začínající parahokejisty a jednu parahokejistku sledovala také dvacítka děti z třinecké Základní speciální školy Jablunkovská. Na kemp děti vyrazily v pátek nejen proto, aby nováčkům fandily, ale aby si i samy parahokej vyzkoušely. „Většina dětí u nás má skvělý vztah ke sportu, dneska třeba hodinu rozebíraly to, jak se vede Třinci v předkole play-off. V rámci tělocviku hrají nejraději florbal, ale jsme vděční, že jsme mohli přijít i sem a upřímně jsem překvapený, jak parahokej našim dětem jde,“ řekl učitel Jiří Faruga. O tom, že handicap v jakémkoliv věku nemusí být překážou přímo u ledu utvrdil začínající parahokejisty i náměstek primátorky města Třince Radim Kozlovský. „Sám jsem handicapovaným sportovcem. Dvakrát jsem byl na paralympiádě a díky sportu jsem se dostal i do politiky. Doufám, že handicapovaní budou mít stále větší možnosti k tomu, aby sportovali, aby našli cíl svého života,“ komentoval přínos sportu náměstek Kozlovský„I parahokej důvěrně znám, potkával jsem se se s naší reprezentací právě na paralympiádách, ale sám jsem tenhle sport vlastně nikdy nevyzkoušel. Jsem ale rád, že se tento kemp uskutečnil i u nás v Třinci,“ dodal Radim Kozlovský.

Skvělé zázemí Ocelářů a sehraný realizační tým parahokejových kempů

V rámci Parahokejového rozvojového kempu dostanou zapůjčené všichni zájemci veškeré vybavení zdarma. K dispozici mají i helmy, chrániče nebo vlastní dres. Nováčkům se věnují trenéři české parahokejové reprezentace Jan Szturc, Jakub Novotný a Jiří Bříza, ale i kustodi Vladimír Kudela a Petr Stránský. „Máme obrovské štěstí na celý náš realizační tým. Víme, že je o nováčky perfektně postaráno, a to i díky těm, kteří nás v organizování kempů podporují. Je to něco, co má smysl a parahokej opravdu dokáže změnit lidské životy,“ ocenil přínos Parahokejových rozvojových kempů šéf Českého para hokeje Jiří Šindler. Třinecký kemp proběhl díky skvělým místním partnerům, společnosti SMOLO a Nadačnímu fondu OCELÁŘI„Jsem sama překvapená, je tady plná ledová plocha parahokejistů. Tenhle kemp přesně patří k tomu, co chceme podpořit a musela jsem se sama podívat na vlastní oči, jak to vypadá, je to úžasné,“ řekla předsedkyně Nadačního fondu OCELÁŘI Irena Moderová. A parahokej nenechal klidným ani bývalého hráče Ocelářů Zbyňka Irgla, který dokonce s nováčky absolvovoal celý jeden trénink. „Je to úžasné, co ti hráči dokážou předvádět pak třeba v nároďáku, ta koordinace je neuvěřitelná. To, jak ti hráči musejí mít zpevněný střed těla, to si myslím, že by teda měla být i obrovská motivace pro všechny zdravé sportovce, jak pracovat se svým tělem,“ obdivoval hráče parahokeje Zbyněk Irgl ještě přímo ze sledge. 

Dlouhodobě rozvoj parahokeje podporuje společnost Kaufland a Komerční banka. I díky těmto partnerům byla cítit radost a nadšení na ledě v Třinci a parahokej tak opět dal možnost sportovat handicapovaným dětem, ale i těm, kterým život změnila nehoda nebo těžká nemoc. „To je ta přidaná hodnota. My v kabině fungujeme jako rodina, a i pro nás, pro celý organizační tým je tahle práce za odměnu. Když vidíme nadšení a radost všech začínajících parahokejistů i parahokejistek na ledě,“ uzavřel trenér Jiří Bříza.

Celou fotogalerii z Parahokejového rozvojového kempu v Třinci najdete už teď na stránkách parahockey.cz v sekci Media/Galerie. Sledujte Český para hokej i na sociálních sítích. Informace o dalším Parahokejovém rozvojovém kempu najdete už brzy na webu parahockey.cz.

Text: Zuzana Glacová
Foto: Petra Rýcová