Kvalitně obsazený mezinárodní turnaj ITTF Costa Brava Spanish Para Open 2023 absolvovali naši stolní tenisté ve dnech od 9. do 11. března. Do Katalánska vyrazilo reprezentovat hned 13 českých sportovců, kteří postupně absolvovali jak singly, tak turnaj ve čtyřhře.

V soutěži jednotlivců se nejvíce dařilo české jedničce Jiřímu Suchánkovi v kategorii MS2 (Men’s Singles). Český reprezentant vyhrál oba své skupinové zápasy rozdílem třídy 3:0 a postoupil tak rovnou do čtvrtfinále. Jeho cestu turnajovým pavoukem nezastavili ani Španěl Toledo či Korejec Cho a nakonec z toho byla krásná stříbrná medaile po souboji se světovou jedničkou – Fabienem Lamiraultem z Francie.

Právě Lamirault se stal katem Martina Zvolánka, který ve stejné kategorii došel až do semifinále, ve kterém podlehl francouzskému hráči poměrem 0:3. Pro Zvolánka tak šlo o umístění na bronzové příčce v rámci turnaje jednotlivců.

V další kategorii (MS3) bojovali Petr Svatoš a Martin Lukáš. Prvně jmenovaný vypadl ve čtvrtfinále s pozdějším vítězem s Thomasem Schmidbergerem. Martin Lukáš skončil třetí v základní skupině a do play-off se tak nepodíval.

O třídu výše mělo Česko rovněž dvojnásobné zastoupení, a to v podobě Filipa Nacházela a Jiřího Žáka. Oba reprezentanti dokázali postoupit ze základní skupiny, Nacházel dokonce z prvního místa. Žák nestačil ve čtvrtfinále na Japonce Saito, Nacházel podlehl v semifinále rovněž Japonci a pozdějšímu šampionovi jménem Shichino.

V MS7 se postupně představili Zbyněk Lambert, který obsadil nepostupové třetí místo v základní skupině, s Danielem Horutem, jenž vypadl v osmifinále po vyrovnaném souboji s Němcem Meyerem. Další Čech Lukáš Maxa (MS8) se nedokázal probojovat do vyřazovacích duelů. 

Následovala kategorie MS9, ve které shodně Jan Muška a Tomáš Novotný ukončili svoji cestu turnajem už v základní skupině. David Půlpán si vedl o něco lépe, když postoupil z druhého místa do osmifinále, ve kterém bohužel prohrál s Didierem z Francie. Jan Michal hrál v MS10 a obsadil 3. místo v základní skupině a z turnaje vypadl.

Costa Brava Open 2023 následně pokračoval turnajem ve čtyřhře. V kategorii MD4 (Men’s Doubles) se představili Jiří Suchánek s Martinem Zvolánkem. Společně vybojovali druhou příčku v základní skupině, a nakonec to dotáhli až do čtvrtfinále, ve kterém nestačili na dvojici Lee-Park z Jižní Koreje.

V MD8 mělo Česko dvě dvojice – Martin Žák s Martinem Lukášem a Petr Svatoš s Filipem Nacházelem. První tým nedokázal postoupit ze základní skupiny, ale Svatoš s Nacházelem se dostali do osmifinále. Zde však jejich cesta turnajem skončila, když prohráli s Japonci. Totožný osud potkal také Lamberta s Horutem (MD14).

Nejpočetnější zastoupení pro Českou republiku bylo k vidění v kategorii MD18. Tomáš Novotný s Janem Muškou obsadili čtvrté nepostupové místo v základní skupině. Lukáš Maxa s Janem Michalem skončili ve skupině druzí, a nakonec dokráčeli až do čtvrtfinále, kde jim vystavili stopku soupeři z Rakouska.

Ve stejné kategorii hrál i David Půlpán, který utvořil dvojici s hráčem z Indie (Dattaprasad Jotiram Chougule) a společně tento mezinárodní pár vybojoval bronzové medaile po neúspěšné semifinálové bitvě s francouzskou dvojicí Bouvais-Boheas.

Text: Martin Steinbach
Foto: CZECH PARA TT