V úvodním finálovém duelu play-off ČPHL 2022/2023 se sice domácí Zlín dostal do vedení, Sharks ale zatli zuby a postupně převzali otěže zápasu do svých rukou. Na druhé straně tabulky bojují nováčci z Flamingos proti Budějovicím. Olomouci stačila na dobytí Prahy jediná branka a Pardubice si výhru v Havířově poctivě vydřely.

Žraloci se zakousli do Zlína a urvali první finále na svou stranu

Zlínští v minulé sérii porazili Olomouc, Karlovy Vary zase pražskou Spartu. Ve finále se tak odehrál česko-moravský souboj, nutno dodat, že se diváci rozhodně měli na co koukat.

Začátek utkání byl velmi divoký. Nejprve sice poslal Žraloky do vedení Patrik Sedláček, ale ihned po vhazování ve středovém kruhu vyrazil vpřed Zdeněk Hábl a povedenou ranou vyrovnal. Lídr základní části opět zabral a v situaci dva na dva vyslal přesnou střelu po ledě Radek Zelinka. Navíc velkou chybu domácích ve dvanácté minutě potrestal unikající Filip Veselý a rázem to bylo o dvě branky.

Ve druhé části se Zlínští skvěle chopili aktivity a byli to právě oni, kdo po většinu času tvořil hru. V cestě jim ale stál perfektní Mach a i díky němu přežili Sharks několik tuhých chvil. Navíc minutu před sirénou vyplaval kotouč po chybě Moravanů na hůl Filipa Veselého, jenž nekompromisní ranou skóroval. Okamžitě po buly vyrazili domácí vpřed, ale napálili jen tyč a vedení tak stále patřilo Západočechům. 

Ústřední postava finále Filip Veselý zkompletoval hattrick na začátku rozhodující periody. Po obkroužení branky vyslal přesnou střelu, na kterou byl gólman Pastucha krátký. Po chvíli přišel trest za nedisciplinovanost, Karel Wágner pálil milimetrově z půlky hřiště a rázem byl rozdíl pětigólový. O závěrečnou kosmetickou úpravu skóre se postaral Dávid Korman, ale nic to vývoji utkání nezměnilo a po výhře 6:2 putuje první finálový bod do Karlových Varů. 

SHK LAPP Zlín – SKV Sharks Karlovy Vary 2:6 (1:3, 0:1, 1:2), finále 0:1 na zápasy

Branky a nahrávky: 7. Hábl (Joppa, Korman), 40. Korman (Joppa, Hábl) – 6. Sedláček (Veselý), 10. Zelinka (Veselý, Wágner), 12. Veselý (Geier), 29. Veselý (Geier), 33. Veselý (Sedláček), 35. Wágner (Sedláček)

SHK LAPP Zlín: Pastucha (Molek) – Julina (A), Mach, Ferenčík, Hábl – Stodůlka, Zdražil, Zicha, Joppa (A), Ligda (C), Panák, Palát, Zubek, Šafařík, Korman
Trenér: Tomáš Sedláček

SKV Sharks Karlovy Vary: Mach – Jeřábek, Zelinka (A), Haas, Wágner (A) – Michalčín, Veselý, Kovářík, Geier (C), Sedláček, Karafiát
Trenér: Miroslav Hrbek

Autor reportáže: Štěpán Navrátil

Mustangové vyloupili Havířov

V prvním utkání o konečné umístění se střetli Mustangové s Havířovem. Hosté se ve druhé třetině dostali do vedení, které se Havířovští jen marně snažili dorovnat. Pardubice zvítězili 3:1 a na domácím ledě mohou získat konečné páté místo v lize.

Úvodní perioda příliš vzrušení nenabídla. Pardubičtí měli šanci skórovat v přesilovce, ale kotouč za Lepáčkova záda nepropasírovali. Bezbranková patnáctiminutovka tak jen namlsala diváky k dalšímu představení. 

Ve druhé části začali Východočeši úřadovat. Nejprve po dobré spolupráci s Michalcem skóroval kapitán Pavel Kubeš. Chvíli poté sice šli Mustangové do oslabení, ale Havířovští vyrovnat nedokázali. Když nedáš, dostaneš. Toto hokejové pravidlo platilo i ve 25. minutě, kdy se po přihrávce Kubeše prosadil Petr Kolek. Hosté si tak po půl hodině hry vybojovali dvoubrankový náskok.

Chvíli po úvodním buly závěrečné periody se znovu osvědčila spolupráce Kolka s Pavlem Kubešem, ale tentokrát si své role prohodili. Naděje pro domácí však ještě nezemřela, ve 38. minutě zvládl Erik Fojtík snížit a Havířov tak stále živil šance na vyrovnání. Gólman Boček ale zvýšil své úsilí a za svá záda již žádnou střelu nepustil. Pardubičtí se tak radují a páté místo mohou získat za dva týdny na domácím ledě.

Parahokej Havířov z.s. – SHK Mustangové AUTO IN 1:3 (0:0, 0:2, 1:1), o 5. až 6. místo 0:1 na zápasy

Branky a nahrávky: 38. Fojtík (Lepáček) – 20. Kubeš (Michalec), 25. Kolek (Kubeš), 33. Kubeš (Kolek)

Parahokej Havířov z.s.: E. Lepáček (I. Loska) — A. Rauš, P. Kudrna, R. Staněk, E. Fojtík — L. Sobotková, M. Keller, M. Stiborský, M. Rábik, L. Prostředník, T. Mlčák, J. Forgo
Trenér: Richard Strnadel

SHK Mustangové AUTO IN: P. Boček — T. Kvoch, P. Kubeš, P. Doležal — P. Neuman, P. Kolek, M. Šurc, M. Tereska, J. Raška, M. Michalec, V. Buhr, L. Kořínek, K. Chudomský, D. Votruba
Trenér: Michal Tereska

Autor reportáže: Štěpán Navrátil

Večerek skolil Spartu jedinou brankou

Jako další se na led postavili parahokejisté bojující o bronzové medaile. Sparta nestačila na karlovarské Sharks a Olomouc zase v moravském derby padla proti Zlínu.

Skvělý úvod hostů pramenil až v úvodní branku. Po přihrávce kapitána Jedličky se puk dostal na hokejku Miloše Večerka, jenž přesnou ranou poslal Kohouty blíže k vítězství. O chvíli později byl vyloučen jeden z jeho spoluhráčů, ale za celé dvě minuty se Pražané nedostali k větší šanci a po patnácti minutách platil stav 0:1.

Žádný z týmů se rozhodně nechtěl vzdávat, procentuálně jeden z nejlepších brankářů ligy Vápenka sice jeden kotouč za svá záda pustil, ovšem do dalšího vývoje utkání již byl odhodlaný svou kasu uzamknout. Potřeboval ale i spolupráci se sparťanskými forvardy, na kterých bylo případné vyrovnání.

Defenzivní souboj pokračoval od úvodní branky Večerka necelých čtyřicet minut, až do závěrečné sirény. Brankáři předváděli skvělé zákroky, ale hlavní pochvala patří Černochovi, díky kterému Olomouci stačil jediný gól na to, aby si z hlavního města odvezli první vítězství v sérii. 

Sparta para hokej – SOHO Olomoučtí Kohouti 0:1 (0:1, 0:0, 0:0), o 3. místo 0:1 na zápasy

Branky a nahrávky: 7. Večerek (Jedlička) 

Sparta para hokej: M. Vápenka (T. Matoušík) — J. Zapletal, J. Raul — J. Krupička, S. Bečvář, M. Novotný, J. Frolík, T. Jirsa, A. Ohar, L. Kapko, Z. Krupička
Trenér: Jakub Novotný

SOHO Olomoučtí Kohouti: M. Černoch — R. Jedlička, M. Kardoš — M. Hlinka, M. Stašák, M. Novák, T. Rozkopal, M. Žižlavský, D. Buriánek, M. Večerek, R. Mikuš, P. Kaščák
Trenér: Tomáš Svozil

Autor reportáže: Štěpán Navrátil

Blesková zakončení Motoru přinesla Jihočechům výhru

V sobotním večeru v RT TORAX ARENĚ byla rozehrána série na dva vítězné zápasy. Nováčci Para ligy Flamingos Ostrava a hostující tým Motor sledge České Budějovice bojují o 7. místo.  

Od začátku bylo utkání vyrovnanou partií. A to i přesto, že Flamingos od třetí minuty vedli gólem Davida Bařáka. Ve zbývajícíh minutách týmy dobře bránily a gólmani si dávali pozor na střely i případné dorážky.

Po krátké přestávce měli Flamingos největší šanci navýšit vedení v 27. minutě, kdy David Vrubel šikovnou kličkou položil gólmana na bok a zakončil samostatný únik střelou. Trefil ovšem jen levou Rumplíkovu tyč. To dávalo Motoru šanci utkání dostat do vyrovnání, což se podařilo v poslední minutě druhé třetiny Romanu Špačkovi. Závěr druhého dějství patřil hostům. Střely Běhounka či Kocandy Kudela vykryl.

I třetí dějství se hrálo na obě brány, což se muselo líbit divákům. Úspěšnější v zakončení byli hosté, kteří využili překvapujícího odrazu puku z rohu do mezikruží. Petr Běhounek okamžitou střelou nedal možnost přesouvajícímu se Martinu Kudelovi kotouč zastavit. Flamingos si vytvořil slibnou šanci ve třinácté minutě třetí třetiny, kdy Daniel Bařák bojoval s gólmanem u jeho levé tyče. V samém závěru třetiny sáhl domácí tým po hře bez brankáře, ale k vytouženému vyrovnání nedošlo. Motor sledge České Budějovice vyhrávají první vzájemné utkání 2:1 a ujali se vedení v sérii.

Flamingos Ostrava – Motor sledge České Budějovice 1:2 (1:0, 0:1, 0:1), o 7. až 8. místo, 0:1 na zápasy

Branky a nahrávky: 3. Bařák (Vrubel) – 29. Špaček (Zajan), 36. Běhounek (Klima, Kocanda)

Flamingos Ostrava: M. Kudela (Staněk) – V. Kudela (A), Handl, Vrubel (C) – Gábor, Szturc, Gotthardt, Puchein, Varga, Bařák (A), Němec
Trenér: Jan Szturc

Motor sledge České Budějovice: Rumplík – Zajan, Laibacher, Záluský, Zikmund – Lacko, Běhounek, Klima, Kalina, Kocanda, Špaček
Trenér: Martin Zikmund

Autor reportáže: Gabriela Juříková

Góly Flamingos za asistence Vargy od mantinelu rozhodly

Po deseti hodinách od konce prvního utkání v Porubské aréně se na modré čáry Multifunkční haly vítkovického hokejového stánku soupeři opět přivítali.

Do jedenácté minuty bylo utkání vyrovnané. Nebylo sice k vidění mnoho vyložených šancí, ale hra měla spád. Střeleckou listinu otevřel až v 11. minutě Zdeněk Klima forhendovou střelou na pravou Kudelovu tyč. Reprezentační gólman nastavil vyrážečku, ale nemohl kvalitně zasáhnout, protože se mu do trajektorie střely zapletl spoluhráč. Což dal reprezentační gólman Vrubelovi hned patřičně znát.

Nic ale nebylo ztraceno. Do druhé části utkání vstoupilo Flamingos bravůrně. Po úvodním buly se ujal puku Richard Varga a kolem levého mantinelu se protáhl do útočné třetiny. A protože byl tísněn, poslal puk na osu hřiště, kde si najížděl mezi kruhy David Vrubel. Pak už jen doufal, že Rumplík nebude mít rychlou lapačku či vyrážečku při jeho umístění střely doprostřed brány. Dalších čtrnáct minut to bylo nahoru dolů s tím, že mohla být každá chybka trestána gólem. Brankáři ale neměli moc práce, hráči v defenzívě totiž odváděli zodpovědný přístup a tak do třetího dějství se šlo za nerohodného stavu 1:1, stejně jako v sobotním utkání.

Vstup do třetího dějství měli opět výtečný domácí hráči. Gól vsítili sice „až“ ve druhé minutě po zahájení třetiny. A jak se později ukázalo, byl to nakonec gól vítězný. Od mantinelu dostal Varga puk do brankoviště, kde čekal na příležitost Michal Gotthardt. První střelu Rumplík zachytil, dorážku také, ale třetí dorážka po ledě už byla pro neoblomného a důrazného hráče Falmingos úspěšná. Motor dělal vše proto, aby se propracoval na dostřel Kudelovy brány, ovšem nebylo mu dopřáno. Zkoušel tedy střely z dálky a s těmi si Martin Kudela dokázal poradit. Ale ani Rumplík už neměl moc práce! Oba týmy si prostě výborně bránily svůj cíl, takže druhé utkání skončilo také 2:1, ovšem s tím, že stav série je 1:1 a rozhodne tak poslední duel hraný 19. března.

Flamingos Ostrava – Motor sledge České Budějovice 2:1 (0:1, 1:0, 1:0), o 7. až 8. místo 1:1 na zápasy

Branky a nahrávky: 16. Vrubel (Varga), 32. Gotthardt (Varga) – 11. Klima

Flamingos Ostrava: M. Kudela (Staněk) – V. Kudela (A), Handl, Vrubel (C) – Gábor, Szturc, Gotthardt, Puchein, Varga, Bříza, Bařák (A), Němec
Trenér: Jan Szturc

Motor sledge České Budějovice: Rumplík – Zajan (A), Laibacher, Záluský, Zikmund – Lacko, Běhounek (C), Klima (A), Kalina, Kocanda, Špaček
Trenér: Martin Zikmund

Autor reportáže: Gabriela Juříková

Zdroj: Český parahokej
Foto: Sledge hokej Zlín