Na ledě zimního stadionu ve Velkých Popovicích se středu 25. května sešla kompletní sestava české parahokejové reprezentace na posledním tréninku před zítřejším odletem na Mistrovství světa v parahokeji 2023 v kanadském Moose Jaw. Na ledě chyběl jen zraněný nováček v týmu David Vrubel, který na turnaji ale již bude v pořádku. Ambice českých parahokejistů jsou přitom ty nejvyšší, zahrát si o jednu z medailí.

Česká parahokejová reprezentace odlétá ve čtvrtek 26. května z Prahy před sedmou hodinou ranní. Po příletu do Kanady pak čekají národní tým jen dva dny na to, aby se hráči i realizační tým srovnali s časovým posunem, a ještě stihli na ledě alespoň dva tréninky. Proto svěřenci trenérského tria Novotný, Szturc, Bříza maximálně využili ještě možnost tréninku na ledě ve Velkých Popovicích. „Poslední tréninky jsme udělali takové zábavnější, soutěžnější, aby se hráči bavili a utužila se ještě více nálada, která teď je velmi pohodová. Do Kanady odlétáme jako silný, jednotný tým,“ komentoval poslední hodinu na ledě v Česku reprezentační trenér Jakub Novotný.

„Snad celý přesun všichni zvládneme v pohodě. Máme od trenérů přesný plán, co a jak bude. Do Kanady se hodně těšíme. Sezóna už je opravdu hodně dlouhá. Tohle vyvrcholení v podobě mistrovství světa je taková pomyslná tečka,“ doplnil kapitán české parahokejové reprezentace Radek Zelinka. Do Kanady odlétá celkem třináct hráčů, tři gólmani a sedmičlenný realizační tým. Na soupisce jsou hned čtyři hráči, kteří jedou na mistrovství světa vůbec poprvé: Boček, Vrubel, Žižlavský a Veselý si odbudou v Moose Jaw svou mistrovskou premiéru. Zatímco první tři zmiňovaní hrají teprve krátkou dobu, Veselý patří sice k téměř nejdéle hrajícím hráčům v týmu, věkově dosáhl na možnost reprezentace ale až nyní. „Když jsem se zhruba tři měsíce zpátky dozvěděl o mé nominaci, tak jsem byl upřímně hodně zaskočený, ale je to pro mě obrovská zkušenost a možnost naučit se zase něco více. Chceme si to jako tým užít a na ledě necháme úplně všechno,“ řekl s nadšením nováček v reprezentaci, obránce David Vrubel.

Dva dny regenerace a pak tři těžké zápasy ve třech dnech

MS v parahokeji 2023 Moose Jaw otevře zápas české parahokejové reprezentace s Jižní Koreou. Následovat pak bude zápas s USA a hned další den s Kanadou. „Hraju první sezónu a hrát v nároďáku je pro mě splněný sen. Na ten start turnaje se těším, ty těžké zápasy jsou herně hodně zajímavé a mě osobně baví úplně nejvíce, komentoval start turnaje útočník Martin Žižlavský„Ve skupině máme jen tři zápasy a odehrajeme je všechny ve třech dnech. Na každém z nich záleží, půjdeme zápas od zápasu. První je ale vůbec nejdůležitější, protože Korea pro nás je nejměřitelnější soupeř a bude se hrát hlavně o lepší nasazení do toho dalšího turnajového pavouka,“ řekl trenér Jakub Novotný.

„Zápasy s USA a Kanadou uvidíme, jak to půjde, protože dobře víme, že tyto dva týmy jsou o krok napřed stále, ale už jsme na ně natrénovali a snad jsme se od posledního mistrovství světa zase k nim výkonnostně přiblížili,“ doplnil Novotný„Jižní Korea je velmi nepříjemný soupeř, mají rychlé hráče, jsou dotěrní, bude to asi o prvním gólu, který může rozhodnout náš první zápas, ale jsme na ně dobře připravení,“ hodnotil prvního soupeře také kapitán české parahokejové reprezentace Radek Zelinka.

Šampionát v Kanadě odstartuje 28. května od 19:00 zápas Jižní Korea vs. Česko. V pondělí 29. května následuje zápas Česko vs. USA a 31. května ve 3:00 zápas Kanada vs. Česko. Všechny zápasy bude živě vysílat ČT Sport a ČT Sport Plus. V roli komentátora bude sledovat počínání svých bývalých spoluhráčů skvělý útočník, parahokejová legenda, která se s aktivní reprezentační kariérou rozloučila loni, Zdeněk Krupička. 

Aktuality přímo z dění šampionátu sledujte také na sociálních sítích Českého parahokeje: parahockey.cz na FB, IG a TikToku! Fanděte české parahokejové reprezentaci na mistrovství světa v Kanadě!

Text: Zuzana Glacová
Foto: David Handl