Do první třetiny vstoupili čeští parahokejisté velmi opatrně. Od druhého dějství bylo ale jasné, kdo chce na ledě určovat tempo. Český tým i díky své trpělivosti ovládl hru a jasně postoupil do semifinálových bojů přes vítězství nad Italy 4:0. 

Hečko, Sedláček, Geier, sestava, která bodovala zatím v šampionátu z české strany nejvíce zahájila také čtvrtfinálový duel mistrovství světa. Vůbec poprvé prověřil v čase 1:52 italského gólmana Karel Wágner. Střela byla ale spíše zahřívající a poté prověřil brankáře Arauda opět Novotný. První přesilovka pro Čechy přišla v čase 4:47 po vyloučení Remottiho za faul na Hečka, ale Italové se bez větších problému ubránili hře v oslabení. Italové ale v první třetině nebyli schopni překazit Čechům ani v plynulém přechodů přes střední pásmo a ani gólman Matrin Kudela tak neměl moc práce. V čase 8:50 přišla další česká přesilovka, ale ani tu neuměla česká reprezentace využít. Italové si v první třetině téměř na puk nesáhli, ale ani z české strany to nebyl v první části hry nijak přesvědčivý výkon.

Na první gól utkaní se čekalo dalších deset minut druhé třetiny. Na obou stranách vládla nervozita, následovala třetí přesilovka Čechů, ale až v čase 25:06 se spojila mladá a zkušená krev české parahokejové reprezentace, když Alex Ohar poslal na italského gólmana střelu, kterou tečoval Zdeněk Hábl a Češi se ujali vedení 1:0. Neuběhla pak ani minuta a Češi skórovali podruhé. Na 2:0 zakončoval obránce Pavel Kubeš a přidal tak týmu notnou dávku klidu. A zase neuběhla ani jedna minuta a radovat se mohl i přes početní výhodu Italů po vyloučení Ohara po krásné individuální akci Geier, který zkušeně proměnil svou sólo akci a zvýšil náskok českých parahokejistů na 3:0. Minutu před koncem druhé třetiny pak mohl do odkryté Araundovy brány dodat klid českému týmu ještě Pavel Kubeš, ale puk přeskočil jeho hokejku a další větší šance už druhá třetina nepřinesla.

„Ten zápas nebyl vůbec jednoduchý, počítali jsme s tím, že to bude defenzivnější hokej z jejich strany a my budeme dobývat tu jejich pevnost. To se nakonec podařilo. Ale ta první třetina a začátek druhé, než padl první gól, tak byl hodně nervózní a měli jsme hodně svázané ruce.“
Zdeněk Hábl – útočník české parahokejové reprezentace

 přesto, že Češi začínali třetí třetinu po vyloučení Sedláčka v oslabení, neměli s Italy větší problém. Naopak, byli těmi, kteří stále hrozili dalšími nebezpečnými akcemi. Až v 37. minutě si svůj čtvrtý zákrok utkání připsal český gólman Martin Kudela po prudké střele jednoho z italských hráčů. Čas 38:38 pak přinesl klid pro český tým, když Geierovu práci dotáhl ke zdárnému konci opět kapitán české parahokejové reprezentace Radek Zelinka. Do konce utkání se skóre už nezměnilo a Češi se tak mohou po výhře nad Italy 4:0 radovat z postupu do semifinále, kde podruhé na mistrovství světa narazí na domácí Kanaďany.

„Pro nás se zlomil zápas po tom prvním gólu, i když určitě ne pro Itálii, ti se rvali a bojovali dál. My jsme tím ale získali volnost, kluci měli hned lehčí ruce i hlavu a dělali hned lepší rozhodnutí a to se také odrazilo v tom konečném výsledku, jak jsme hráli do konce zápasu.“
Jakub Novotný – trenér české parahokejové reprezentace

ČESKO – ITÁLIE 4:0 (0:0, 3:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 26. Hábl (Ohar), 26. Kubeš (Doležal), 27. Geier, 39. Zelinka (Geier).
Rozhodčí: Danielsen (Norsko) – Hus (Slovensko), Niittylä (Finsko).

Vyloučení: 2:3.
Bez využití.
V oslabení:
 1:0.
Střely na branku: 33:4.

Nejlepší hráči: Zdeněk Hábl – Andrea Macri.

Česko: Kudela – Kubeš, Doležal, Zelinka, Wágner – Hečko, Geier, Sedláček, Novotný, Ohar, Veselý, Hábl, Žižlavský, Vrubel. Trenér: Novotný.
Itálie: Araudo –⁠ Macri, Enderle, Radice, Balossetti – Kafmann, Larch, Antochi, Depaoli, Remotti Marnini, Andreoni, Torella. Trenér: Bianchi.

Text: Zuzana Glacová
Foto: David Handl/ Erica Perreaux / Hockey Canada Images / WPIH