Mezinárodní federace pro zrakově postižené sportovce (IBSA) ve spolupráci s Českým svazem zrakově postižených sportovců (ČSZPS) pořádaly od 6. do 10. května mistrovství Evropy v bowlingu pro zrakově postižené v Praze na Zličíně. ME sloužilo také jako kvalifikační turnaj pro světové hry IBSA, které se budou ve druhé polovině srpna konat v anglickém Birminghamu. Druhý kvalifikační turnaj se uskutečnil v Hong-Kongu o 14 dní později v rámci mistrovství Asie pro zrakově postižené.

Bowling pro zrakově postižené je stálou součástí programu v rámci Světových her IBSA pro zrakově postižené sportovce. Tyto hry se konají jednou za čtyři roky a hned po Paralympiádě jde o nejvýznamnější akci v oblasti sportu pro zrakově postižené. Z evropské části se v mužských kategoriích B1, B2, B3 kvalifikovali vždy tři nejlepší sportovci. V ženské kategorii pak postoupily vždy dvě nejlepší ženy ze všech třech kategorií.

Vzhledem k tomu, že bowling prochází novými změnami, které by měly do budoucna vést k začlenění do paralympijské rodiny, bylo to vůbec poprvé, kdy se konala dvě samostatná kontinentální mistrovství, bowleři byli rozděleni podle očních kategorií a hráli odděleně podle mužů a žen. ME se zúčastnilo nakonec celkem 22 sportovců ze 6 zemí, z čehož od posledního otevřeného mistrovství Evropy a Asie, konaného v Pardubicích v roce 2018, přibylo 10 nových sportovců a dvě nové země – Slovensko a Rumunsko. V rámci restartu celého sportu po Covidu jde o velký úspěch a nárůst nových zemí a sportovců v celé Evropě. A to se ještě několika sportovcům z dalších dvou nových zemí na účast na letošním ME nepodařilo získat finanční prostředky, už se však připravují na další akci v příštím roce.

ME se zúčastnili hráči z Polska, Finska, Česka, Izraele, Rumunska a Slovenska. Největším překvapením celého ME byl zisk zlaté medaile finského hráče Kariho Sipiho v kategorii B3, který se nikdy neúčastnil žádné velké sportovní akce a celou účast na ME si pro sebe i svůj doprovod musel zaplatit ze svého, protože ve Finsku nyní prochází bowling velkou krizí v oblasti nedostatku financování sportu.

Českým bowlerům se dařilo a jejich výsledky předčily očekávání. Jaromír Hasala v kategorii B2 získal bronz stejně jako Roman Matouš v kategorii B3, což jim vyneslo také účast na Světových hrách IBSA. Petra Poláková, pro niž to byla první účast na takto významné akci, získala bronz v kategorii B2, ale v ženské kategorii postupovaly vždy jen dvě nejlepší bowlerky. Leoš Chvojka postoupil do finále, ale skončil na čtvrtém místě.

ČSZPS na ME nominoval sportovce, kteří měli se svazem řádně podepsanou reprezentační smlouvu, a především včas a v pořádku dodali veškeré podklady pro oficiální oční klasifikaci, která byla pro účast nutností.

Chtěl bych poděkovat všem, kteří nám pomohli finančně i organizačně s ME. Jsem rád, že se nám podařilo tuto významnou sportovní akci uspořádat, i když jsme měli na přípravu necelé tři měsíce. Museli jsme na poslední chvíli nahradit polskou stranu, která nesehnala finance na pořádání akce. Sice nás finančně nepodporuje NSA, ale v ČR jsme jedinou organizací, která i za pomoci jiných sponzorů a našich členských klubů, Jiskra Kyjov, TyfloSport Praha, BSC Praha a TJ Zora Praha, dokáže zorganizovat mezinárodní akce v bowlingu na území České republiky, a jsme jediní v ČR, kdo má na to oprávnění na mezinárodní úrovni,“ řekl Zdeněk Barlok, předseda ČSZPS, který zároveň předsedá světové komisi v bowlingu při IBSA.

Zdroj: Český svaz zrakově postižených sportovců
Foto: IBSA