Obhájci bronzu z poslední paralympiády v Pekingu byli dnešním soupeřem české parahokejové reprezentace v souboji o bronz. Tentokrát na MS v Kanadě. Zatímco Češi absolvovali základní skupinu v elitní skupině s USA, Kanadou a Jižní Koreou, Čína jasně dominovala druhé skupině. Oba celky na sebe narazily vůbec poprvé od čínské paralympiády právě v souboji o bronz ze světového šampionátu. Start utkání byl jasně pod taktovkou asijských parahokejistů. Zato čeští parahokejisté dokázali bojovat o každý centimetr na ledu až do poslední chvíle a dokázali vybojovat první medaili pro český parahokej v historii! Ve finále zvítězili Američané nad domácí Kanadou poměrem 6:1.

Češi vstoupili do boje o bronz bohužel stejně jako do semifinálového zápasu. Hned z první rychlé akce se prosadil Cchuej, který bez lítosti otevřel v čase 1:27 skóre dnešního zápasu 1:0. I když Čína posílala na Kudelu jednu střelu za druhou, Češi se jejich rychlé hře dokázali v prvních sedmi minutách zápasu statečně bránit. Cchuej pak mohl po samostatném úniku v čase 7:55 zvýšit skóre na 2:0, ale v cestě mu stál skvělý Kudela. 11:17 klíčový čas pro českou parahokejovou reprezentaci. Pavel Kubeš zachytil nepřesnou přihrávku Číňanů, poslal pak puk na Michala Geiera a ten srovnal stav zápasu: 1:1! O tři minuty později to mohl být opět Geier, který zařídil další gól, když poslal slibnou přihrávku na Sedláčka, tomu ale puk utekl pod sledgí a první třetina tak skončila za smírného stavu 1:1.

Pouhé dvě minut druhé třetiny stačily, aby česká parahokejová reprezentace dostala infuzi energie do žil. Postaral se o to v čase 17:05 Václav Hečko, který získal důsledným zákrokem puk za čínskou brankou, před kterou poslal puk Michalovi Geierovi a ten přidal druhý gól Čechů v zápase o bronz 2:1. A byl to právě Hečko, který stal u mnoha klíčových zákroků v druhé třetině. Minutu a půl před koncem druhé třetiny pak mohl ještě zvýšit náskok Čechů Patrik Sedláček, který se ocitl před čínským gólamem Ťi úplně sám, ale svou šanci nezúročil. Naopak na opačné straně pak přišla šance a nemýlil se Šen, který si vyjel napravo od Kudely a dvanáct sekund před koncem druhé části poslal nekompromisní ráno do levého horního rohu Kudelovy brány a oba celky jely do kabiny po druhé třetině za stavu 2:2. 

Do třetí třetiny vstoupils Čína velmi dobrým pohybem. Zdeněk Hábl si ale také svou důslednou hrou a bráněním dojel pro faul, když ho Tchien Ťin Tchao nemilosrdně poslal k zemi, Češi měli rázem výhodu přesilovky. Velkou šanci si vypracovali až v jejím závěru Veselý ve spolupráci s Oharem a dorážejícím kapitánem českých parahokejistů Zelinkou, ale šanci početní výhody Češi nedokázali zužitkovat. Naopak hned záhy po zákroku Veselého dostali pro změnu příležitost přesilovky čínští parahokejisté. Ani oni se ale nedokázali trvaleji usadit v obranném pásmu Čechů, kteří v tomto oslabení ukázali vzornou obranu. Číňané pak stupňovali svůj tlak od 38. minuty se usadili před Martinem Kudelou, který ale opakované pokusy opakované pokusy o další gól Číny bezpečně z české brány jistil.

Pět minut před koncem třetí třetiny pak musel na trestnou lavici Miroslav Novotný a Čína dostala další možnost rozhodnout bronzový zápas. Jenže to by jim museli čeští parahokejisté větší šanci dovolit. A když už se dostali Číňané ke střele, v bráně stál nekompromisní Kudela. A tři minuty před koncem zápasu pak naopak dostali možnost přesilovky Češi.  Tři vteřiny před jejím vypršením poslal nenápadnou střelu u ledu kapitán Radek Zelinka a svým třetím gólem na mistrovství světa vůbec nejblíže přiblížil svůj tým k zisku historické medaile. Poslední minutu a čtrnáct vteřin pak čeští parahokejistí hlídali tento cenný bronzový náskok s nejvyšší pečlivostí a konečně se český parahokej dočkal.

Text: Zuzana Glacová