Čeští parahokejisté měli po velmi těsném duelu s domácí Kanadou v základní části mistrovství světa 2:1 chuť získat historické vítězství nad tímto elitním světovým týmem. Za posledních deset let se totiž neutkali o zlato právě Kanaďani s Američany jen jednou. A zámořský tým nenechal hned od startu semifinálového zápasu nikoho na pochybách, že o zlato chce opět bojovat. Češi dostali smolný rychlý gól a do zápasu se pak už dostávali těžce.

Semifinále mělo pro Čechy nešťastný začátek. Po nepřesné přihrávce Kubeše získali před Kudelou Kanaďani puk a 26 sekund po prvním buly se štěstím českého gólmana překonal Cozzolino a otevřel velmi brzy skóre semifinálového duelu. Před Larocquem se pak usadili na chvíli také Češi, ale další větší šanci měl na druhé straně McGregor, kterého střelu dobře postavený Kudela tentokrát vykryl. Po pěti minutách měli domácí parahokejisté po vyloučení Hábla výhodu první přesilovky. V té Kanada přidala další gól. Po přihrávce Dixona na McGregora se puk od Kudely nešťastně odrazil a s dorážkou neměl problém Dunn.

A po dalších osmnácti vteřinách pak stejný hráč zvyšoval už na 3:0. I když se Češi snažili být důrazní, byli to právě parahokejisté javorových listů, kteří v první třetině jasně určovali tempo hry. V deváté minutě pak získal první větší šanci pro Čechy Hečko, který zavezl puk do obranného pásma Kanady a pozornost Larocqua prověřil dorážející Kubeš. Čtvrtý gól Kanady přidal po rychlé akci v čase 11:39 Lavin. Následovala potyčka před kanadským gólmanem a střelec první branky Cozzolino byl vyloučen na 2+10 minut za nesportovní chování. Početní výhodu ale Češi nedokázali využít a do šaten šli po první třetině s nepříznivým skóre 4:0.

Do druhého semifinálového dějství vstoupili Kanaďané opět důrazněji, střelu Crana ale tentokrát jistě pokryl Kudela a dodal si po nepovedené první třetině trochu potřebného sebevědomí. Čeští parahokejisté se před Larocqua dostávali o poznání složitěji než Kanaďani před Kudelu, nicméně ze startu druhé třetiny byli přeci jen Češi o poznání důraznější. Jejich snahu u zmírnění stavu hry ale překazilo vyloučení Sedláčka a domácí měli opět výhodu přesilové hry. Tu ale tentokrát Kanaďani nevyužili. Jenže následovalo vyloučení Hečka a přesilovka domácích pokračovala.

Navíc Hečko fauloval Jacobse – Webba do hlavy a vysloužil si tak trest 2+10 minut. Naštěstí i toto oslabení Češi zvládli, tlak Kanaďanů ale trvale pokračoval. Přerušila ho až přesilovka tentokrát pro české parahokejisty, kdy se na trestnou vydal opět Cozzolino. Následovalo ale vyloučení českého kapitána a síly na ledě tak byly opět vyrovnané. Změnu skóre už ale ani tato vyloučení nepřinesla. Češi do konce druhé třetiny vyslali na Larocqua jen šest střel a na druhé straně předváděl Kudela skvělé výkony a podržel tak svůj tým. Druhá třetina nepřinesla žádné góly a do šaten se tak šlo opět za stavu 4:0.

Cozzolino, tento Kanaďan se stal hned v úvodu třetí třetiny dalším hráčem, který změnil skóre semifinálového zápasu a zvýšil pohodlný náskok Kanaďanů na 5:0. Pozornost Larocqua pak prověřil Martin Žižlavský, za stavu 5:0 se totiž na led začali dostávat také nováčci v českém národním dresu, a naopak zkušení borci už začali šetřit síly na boj o bronz. Odpočíval pět minut před koncem zápasu s Kanadou mohl na trestné lavici opět český hráč, Patrik Sedláček si odpykával menší trest za nedovolené bránění a javorové listy měly tak další početní výhodu. Dunn chtěl zkompletovat hattrick, naštěstí jeho dělovka ve směru na českou bránu byla nepřesná a Češi další oslabení ubránili.

Největší možnost v zápase si čeští parahokejisté schovali až do posledních dvou minut utkání. Na Larocqua vystřelil hned třikrát za sebou Kubeš, kanadského gólmana ale nepřekonal. A skóre semifinálového zápasu se tak už nezměnilo. Kanada pohodlně porazila Česko 5:0 a postoupila opět do finále, kde se utká se svým nejčastějším sokem, parahokejisty z USA.

Česko – Kanada 0:5 (0:4, 0:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 1. Cozzolino (Dixon), 6. Dunn (McGregor, Dixon), 7. Dunn (Halbert, Dixon), 12. Lavin, 32. Cozzolino (McGregor).

Rozhodčí: Esposito (USA) – Lewis (USA), Rundstrom (Švédsko).

Vyloučení: 2:6, navíc 10 minut Cozzolino (CAN) a Hečko (CZE).
Využití: 1:0.
Střely na branku: 24:11.

Kanada: Larocque – Crane, Dunn, Henry, Lavin, McGregor, Smith, Dixon, Boily, Cozzolino, Jacobs-Webb, Kovacevich, Armstrong, Halbert. Trenér: Herrington.
Česko: Kudela – Boček, Wágner, Žižlavský, Zelinka, Novotný, Ohar, Vrubel, Kubeš, Hečko, Veselý, Doležal, Geier, Hábl, Sedláček. Trenér: Novotný.

Text: Zuzana Glacová
Foto: David Handl/ Erica Perreaux / Hockey Canada Images / WPIH