Od 29. května do 4. června se v rumunském Târgu Mureș uskutečnilo již 22. mistrovství Evropy v kuželkách nevidomých a slabozrakých. Letošního evropského šampionátu se zúčastnilo celkem 76 sportovců (30 žen a 46 mužů) z osmi států – Česka, Chorvatska, Německa, Polska, Rumunska, Slovenska, Srbska a Slovinska. Mezi nabitou evropskou konkurencí se neztratily ani naše reprezentantky, které dosáhly hned na 3 medaile.

Dění na místě nám popíše ve svém povídání přímo z místa vedoucí výpravy Marie Gutová:

„Druhý den po příjezdu nás čekala oční klasifikace na panelu A. Vše probíhalo dobře až do doby, kdy přišla na řadu naše reprezentantka Anna Paulusová. Tu nám přeřadili do kategorie B1, kterou ve které nikdy nehrála. Podali jsme odvolání i s taxou 100 euro, ale bylo nám sděleno, že lékaři z panelu B již nejsou přítomni a že musí hrát v kategorií B1. Všechno zlé je k něčemu dobré.

Třetí den začaly hrát ženy. Od kategorie B1 po kategorii B3. Nejdříve nastupovala naše reprezentantka Eliška Čermáková s podavačem Josefem Grunclem, která porazila 509 kuželek. Protože B1 žen bylo 10, tak ve druhé vlně šla na řadu Anička Paulusová, která v kategorií B2 obhajovala bronzova medaili z loňského mistrovství Evropy ze srbského Apatinu s podavačkou Marií Gutovou. Domluvily jsme se spolu jak bude hrát, že bude v klidu, aby se nestresovala – zkrátka, aby zkusila tuto kategorii, že nemá co ztratit. Osud se k nám otočil přívětivou tváří. Anička se do toho opřela a konečný výsledek byl 587 kuželek. Nejlepší ze všech.

Eliška nám postoupila z třetího místa, což bylo pro ni konečně vytoužené finále. Jako další hráčka nastupovala Stanislava Řehořová z kategorie B2. I zde byla podavačka Marie Gutová. Stáňa si sáhla na finále z pátého místa s výkonem 611 kuželek.

Jako poslední z našich hráček nastupovala Irena Vrbová v kategorii B3. Snažila se o co nejlepší výsledek, ale psychika udělala své. S výkonem 453 poražených kuželek skončila na posledním, jedenáctém místě. Nic nevadí, bude intenzivněji trénovat, změní trochu styl a určitě vylepší své výkony.

Čtvrtý den nám nastupoval náš jediný mužský zástupce Josef Gruncl v kategorii B3. Zde se nám stalo, že nebyl vůbec na startovací listině. Až po našem upozornění byl připsán na listinu. Chtěl si zkusit atmosféru mistrovství Evropy, když už byl jako podavač Elišky Čermákové. Jeho výkon 612 kuželek stačil pouze na patnácté místo ze sedmnácti startujících. Tato mužská kategorie je velice silná a na první místo bylo poražených 743 kuželek od domácího, rumunského kuželkáře.

Pátý den byl spíše odpočinkový, protože zde jsme měli jednu dvojici v kategorii B3 Irena Vrbová – Josef Gruncl. Zde startovalo celkem 11 dvojic a tři dvojice s nejnižším počtem kuželek se dalšího klání neúčastnili. Toto potkalo i naši dvojici, kdy skončila na posledním místě výkonem 186 kuželek.

A nastal den D. Věděli jsme, že první budou do finále nastupovat ženy B1. Aspoň bylo v hale přijatelno. U Aničky byla smůla na dráhy, kdy dráha 1 a 2 zahýbaly – jedna doleva, druhá doprava. Kdo to zná tak ví, jak je důležité najít styl, aby kuželky padaly a koule nešla do kanálu nebo na sedláky.

Anička začala na dráze číslo 1, pokračovala dráhou číslo 2. Zde se s Majkou domlouvaly, jaká bude taktika, aby byla ztráta co nejmenší. To se celkem podařilo, ale vedle nich Němka Urschula Schoffer zde uhrála neuvěřitelných 165 kuželek. Nejvíce ze všech. Takže v celkovém součtu jsme uhrály 551 kuželek a Němka 569 kuželek. Tím nás odsoudila k druhému místu z finále, ale i tak z toho byla radost. Celkově vyhrála Anička výkonem 1138 kuželek a za námi Němka 1044 kuželek. Eliška Čermáková se drahám 1 a 2 na štěstí vyhnula, uhrála podobný výsledek jako při kvalifikaci a to 506 kuželek. Sice ve finále to na třetí místo nestačilo, skončila pátá, ale výkonem 1015 kuželek si udržela a získala bronzovou medaili.

Oběma děvčatům určitě všichni kuželkáři i ostatní blahopřejí.

A jako poslední finalistkou byla Stáňa Řehořová. Tu také potkaly obávané dráhy číslo 1 a 2. Po vzájemné domluvě s podavačkou Majkou klopýtly právě na obávané dvojce, ale výkon 608 byl téměř podobný jako při kvalifikaci (611). Páté místo si udržela. Stáňa je bojovnice a určitě se další rok posune zase výše, ne-li na jednu z medailových pozic.

Příští rok se uskuteční 23. mistrovství Evropy na Slovensku v Bratislavě.“

Zdroj a foto: Český svaz zrakově postižených sportovců