Praha (23. září) – Česká republika bude od 4. do 6. října hostit Bronzovou ligu národů v paravolejbale mužů a Stříbrnou ligu národů v paravolejbale žen. Je to vůbec poprvé, co se mužský i ženský turnaj odehrají v jednom termínu a v jedné zemi. „Pro nás je to jedinečná příležitost vyzkoušet si, zda jsme vůbec schopni uspořádat takhle velkou paravolejbalovou akci, protože bychom si moc přáli v České republice časem zorganizovat turnaj mistrovství Evropy,“ prozrazuje zákulisní detaily jedné z největších para akcí, které se letos v ČR konají, reprezentační trenér Radek Hacaperka.

Turnaj hraný ve sportovní hale v pražských Kbelích, jež pojme až 400 diváků, se koná za výrazného přispění Národní sportovní agentury a domácí reprezentanti doufají, že budou hrát před „vyprodanou“ diváckou kulisou. Vstupenky na zápasy jsou zdarma. Všechna utkání bude možné sledovat také na volej.tv. Ambasadory turnaje jsou Jan Štokr a Aneta Havlíčková, skvělí volejbalisté posledních dekád.

Reprezentace mužů v paravolejbale se v základní skupině utká s Estonskem, Velkou Británií, Gruzií a také Francií. „Zápasy s Francií jsou pro nás takovým derby a byl bych moc rád, kdyby se nám povedlo vytvořit něco podobného, co jsme zažili loni ve Francii,“ vzpomíná Hacaperka na minulý ročník Bronzové ligy národů.

„Domácí nás tehdy hrozně chtěli porazit a podařilo se jim zaplnit dvoutisícovou halu snad do posledního místečka. Byl to asi jeden z nejhezčích zápasů, jaké jsme kdy odehráli, navíc vítězný. S Francií, která si jako pořadatelská země zahrála i na letošní paralympiádě, máme pozitivní bilanci vzájemných zápasů, proto věřím, že pro fanoušky to bude atraktivní souboj a moc bych si přál, aby nás jich přišlo podpořit co nejvíc,” láká Hacaperka na zápas hraný v pátek 4. října od 16 hodin.

Reprezentační trenér věří, že jeho svěřenci, kteří Bronzovou ligu národů ovládli v prvních dvou ročnících v letech 2021 a 2022, nebudou chybět ani v nedělních bojích o medaile. „Loni nám postup unikl o jediný bod, protože jsme v klíčovém zápase podlehli Estonsku 2–3, když jsme ve čtvrtém setu neproměnili mečbol, a nakonec prohráli pátý set 7:15, takže letos bychom si o medaile určitě chtěli zase zahrát,” přeje si Hacaperka, který bude se svým hrajícím asistentem Milanem Vackem poprvé trénovat zároveň také reprezentaci žen, jen si u ní prohodí role asistenta a hlavního kouče.

„Důvod je jednoduchý, trenérka ženské reprezentace Kristýna Vacková bude mít teď příjemnější starosti, protože očekává přírůstek do rodiny, takže je výhodou, že se turnaj mužů i žen bude hrát na jednom místě a zvládneme trenérsky pokrýt oba reprezentační výběry. Pro ženskou reprezentaci to bude vůbec první takto velká mezinárodní akce. Cílem je především získání zkušeností a případně sbírání bodů do žebříčku,“ vysvětluje Hacaperka. Reprezentace žen se v rámci Stříbrné ligy národů utká s Francií, Nizozemskem, Velkou Británií a Chorvatskem.

Liga národů v paravolejbale na rozdíl od paralympijských her povoluje zapojit do pole i dva nehendikepované hráče. U mužů je jedním z nich právě hrající asistent trenéra Milan Vacek.

Zdroj a foto: Český volejbalový svaz
Kontakt pro média: Štěpán Sedláček, sedlacek@cvf.cz