Dne 15. května 2020 zaslala Mezinárodní federace sportu boccia BISFed členské národní organizaci pro sport boccia v ČR – České federaci Spastic Handicap a Českému paralympijskému výboru, oficiální potvrzení kvalifikace na Letní paralympijské hry Tokio 2020. Sportovní sen se tak proměnil ve skutečnost Kateřině Cuřínové a Adamu Peškovi.

Získat kvalifikaci na hry do Tokia bylo možné dvěma způsoby – vyhrát mistrovství Evropy v roce 2019 nebo obsadit ve světovém žebříčku dostatečně vysokou pozici. Dle součtu bodů získaných umístěními na mezinárodních turnajích byla ve světovém žebříčku hráči přidělena pozice, na základě které se mohl k datu 31. prosince 2019 kvalifikovat na LPH Tokio 2020.

Body ve světovém žebříčku jsou platné po dobu dvou let. Každý z turnajů má jiný koeficient a po roce platnosti bodů se odečítá vždy 0,5 % hodnoty koeficientu. Do světového žebříčku se hráči započítávají body pouze ze čtyř nejlepších výsledků na turnajích absolvovaných v průběhu posledních dvou let, přičemž účast sportovců jedné země během jednoho roku na turnajích je omezena pravidly Mezinárodní federace sportu boccia BISFed. Účast sportovců na konkrétních turnajích se z těchto důvodů plánuje v dlouhodobých cyklech.

Kateřina Cuřínová i Adam Peška dosáhli ve světovém žebříčku takovou pozici, která jim dveře do Tokia otevřela. Oběma gratulujeme!

Více o kvalifikačním systému LPH Tokio zde.

Zdroj a foto: Česká federace spastic handicap