Pětice vybraných sledgehokejistů z celého světa včetně Erika Fojtíka se aktivně zapojí do akce Movember, která má zvýšit povědomí o rakovině varlat. IPC se tak poprvé zúčastní této iniciativy, jež během deseti let od svého startu získala celkem 444 milonů amerických dolarů na podporu boje s touto nemocí.

Pětici sledgehokejistů, jejichž tvář během listopadu bude zdobit knír a kteří se spolu utkají na paralympiádě v Soči, tvoří Graeme Murray z Kanady, Nor Loyd Remi Solberg, Dmitrij Lišov z Ruska, Američan Josh Sweeney a Čech Erik Fojtík.

Všech pět sportovců začne listopad s čerstvě oholenou tváří, na které bude pěstovat po celý měsíc knír. V posledních deseti listopadových dnech budou moci fanoušci hlasovat na stránkách www.paralympic.org pro toho, jehož knír bude nejlepší.

„Kníry už se nenosí tolik, jako tomu bylo dříve. Proto vždy rychle upoutá pozornost,“ popisuje Američan Sweeney. „Pokud někdo uvidí paralympijského sportovce s knírem, lidé se o tom začnou spolu bavit a zjišťovat, o co vlastně jde. Sledgehokej je skvělý sport a pokud lidé pochopí, že nám jde o růst povědomí o této nemoci, pak uvidí, že naše komunita se stará o ostatní.“

V roce 2013 spustí Movember poprvé iniciativu MOVE, která má upozornit na nedostatek fyzické aktivity stále větší části populace. Pětice sledgehokejistů se bude skrze sociální média a blogy IPC snažit podpořit lidi s postižením na celém světě, aby se aktivně zapojili do sportování.

IPC vyzývá fanoušky, aby během listopadu používali na Twitteru hesla #SledgeStache a #Movember pro diskusi o mužských zdravotních problémech a sledgehokeji.

Více na: http://www.paralympic.org/news/shavethedate-ipc-ice-sledge-hockey-movember#!prettyPhoto

Foto: www.paralympic.org