Český paralympijský výbor na své tiskové konferenci v pondělí představil téměř finální podobu nominace sportovců pro zimní paralympijské hry v Soči, které se budou konat v březnu příštího roku. Podruhé za sebou si účast na největší sportovní akci handicapovaných sportovců zajistili sledge hokejisté.

Český sledge hokejový tým skončil na mistrovství světa v první polovině letošního roku na čtvrtém místě, čímž se podruhé za sebou kvalifikoval na paralympijské hry. Tímto momentem odstartoval kolotoč příprav nejen na ledě, ale i mimo něj.

Náročná příprava v plném proudu

„Příprava před Vancouverem a před Soči je diametrálně odlišná, to se nedá porovnat. Už jsme absolvovali přípravný turnaj přímo v Soči, kde se utkala nejlepší čtyři družstva, poslední víkend proběhl mezinárodní turnaj u nás ve Zlíně. Další přípravné zápasy sehrajeme v únoru s Ruskem a Korejí opět u nás ve Zlíně,“ vypočítává Vladislav Hamrla, manažer sledge hokejového týmu ČR.

Jeho slova potvrdil obratem i Zdeněk Krupička, útočník Sparty i národního týmu, který se stejně úspěšně věnuje i florbalu. „Příprava už běží naplno, trénujeme spolu každý týden, měli jsme soustředění, přípravný turnaj. Každý na sobě navíc pracuje v posilovně.“

Panter, válečník i žralok v jednom týmu

Krupička patří do skupiny sledge hokejistů, kteří se stali tvářemi kampaně k paralympiádě v Soči, a kteří si nechali na tělo vytetovat svá alter-ega. Motto kampaně totiž zní „Jsme tím, čím se stáváme na ledě“ a představuje sportovce jako válečníky nebo divoké šelmy. „Připadám si tak. Říkají o mně, že jsem rychlý a dravý jako šelma,“ vysvětluje sparťanský útočník volbu pantera.

Novinka čeká i diváky – ti totiž poprvé budou mít možnost sledovat zápasy národního týmu sledge hokejistů v přímých přenosech. „Česká televize nabídne dosud největší objem vysílání z paralympijských her. Kromě tradičních denních přehledů budeme poprvé vysílat rovněž přímé přenosy ze slavnostního zahájení a ze všech zápasů českého týmu v turnaji ve sledgehokeji,“ doplňuje Jiří Ponikelský, výkonný ředitel ČT sport.

Česká televize generálním mediálním partnerem

Česká televize handicapované sportovce podporuje dlouhodobě, v pondělí se navíc podpisem smlouvy na další čtyři roky stala generálním mediálním partnerem. „Česká televize je významným podporovatelem českých sportovců a podpisem smlouvy toto naše výjimečné postavení v oblasti sportu stvrzujeme. Pevně věřím, že naši diváci budou na obrazovkách České televize fandit nejen našim hokejistům, ale i sledge hokejovému týmu, který se na paralympiádu probojoval již podruhé za sebou,“ konstatuje generální ředitel ČT Petr Dvořák.

Medailová naděje ČR při premiéře snowboardcrossu

Kromě sledge hokejistů mají účast na paralympiádě jistou i dva lyžaři a snowboardista Tomáš Vaverka. Ten se do Soči podívá hned při premiéře snowboardcrossu, dosud totiž na paralympiádách tento sport prostor neměl. „Moc se do Soči těším, je to skvělá příležitost. Chci vzorně reprezentovat a přivézt dobrý výsledek,“ prohlásil Vaverka. A co to je podle něj dobrý výsledek? „Dobrým výsledkem by byla nějaká medaile. A byl bych špatný sportovec, kdybych nechtěl usilovat o tu nejcennější,“ dodal s úsměvem.

Do Soči už se naopak nepodívá Anna Kulíšková, medailistka z Vancouveru. Úspěšná lyžařka kvůli práci a studiu v Kanadě svoji sportovní kariéru přerušila.

Foto: Jan Povýšil