Německá lyžařka Anna Schaffelhuberová zkompletovala na Světovém poháru v alpském lyžování v kanadském středisku Panorama zlatý hattrick, když po sjezdu a superkombinaci ovládla také obří slalom v kategorii sedících žen. Bude tak na paralympiádě v Soči patřit k horkým favoritkám na nejcennější medaili.

Navzdory dešti a teplému počasí byla Schaffelhuberová nejrychlejší v obou kolech obřího slalomu a jednoznačně vyhrála před druhou Kanaďankou Kimberly Joinesovou, která nastoupila do svého prvního závodu v sezoně poté, co doléčila vleklé zranění. Třetí místo obsadila Američanka Laurie Stephensová, mistryně světa Rakušanka Claudia Löschová nedokončila druhé kolo.

„Vím, že jsem v prvním kole zajela dobrý čas, ale mohlo to být ještě lepší. Měla jsem dobrou výchozí pozici, takže jsem to chtěla udržet i ve druhém kole. Je pro mě důležité rozvíjet svou výkonnost, nedívám se na časy ostatních, ale chci sama být lepší závod od závodu,“ neskrývá velké ambice Schaffelhuberová.

„V téhle sezoně je moje zlepšení mnohem větší než v té loňské. Jsem za to opravdu moc ráda, ale vím, že mám na víc. Třeba v obřím slalomu jsem pořád ještě lepší v tréninku než v samotném závodě, a to je oblast, kde se ještě můžu zlepšit. Ale tohle byl první obří slalom v tomto roce, takže je to fajn,“ pochvalovala si dvacetiletá bronzová medailistka z Vancouveru 2010.

Blesková Gallagherová

Dařilo se také britské lyžařce Kelly Gallagherové, která v Panoramě dosáhla společně s trasérkou Charlotte Evansovou na druhé vítězství ve dvou dnech mezi zrakově postiženými ženami. Povzbuzeno vítězstvím v nedělním superkombinaci zajelo britské duo neuvěřitelně rychlá obě kola obřího slalomu a s přehledem zvítězilo před Alexandrou Francevovou z Ruska a jejím trasérem Pavlem Zabotinem. Třetí byla australská dvojice Melissa Perrineová, Andrew Bor.

„V prvním kole jsem já osobně byla mimo, ale Kelly za mnou jela naprosto skvěle. Ve druhém to už bylo daleko lepší a dosáhly jsme na skvělý čas. Je to skvělý pocit, bavíme se tím, ale přitom velmi tvrdě pracujeme, je skvělé vidět, jak se nám to vyplácí. Pořád jsme ale na cestě k našemu cíli a nesmíme přestat dělat pro jeho dosažení vše, co je v našich silách,“ okomentovala vítězství Charlotte Evansová.

Obří slalom v kategorii stojících žen ovládla Němka Andrea Rothfussová, když konečně dokázala předčit svoji velkou soupeřku Marii Bochetovou z Francie, která německou sjezdařku předtím v Kanadě porazila jak ve sjezdu, tak i v superkombinaci.

„Moc se mi nelíbil ten déšť, to lyžaři obecně nemají rádi, ale před startem se vyjasnilo, takže jsme mohly závodit. První kolo jsem zajela opravdu dobře, i když jsem jela jako první, takže jsem vlastně nevěděla, jestli jsem dala dobrý čas, ale s každou další závodnicí v cíli jsem se cítila líp a líp. Je to vážně skvělý pocit, vyhrát, je to jako by se vám splatila všechna ta dřina, a navíc je dobré vědět, jak jste na tom před Soči,“ těšilo Rothfussovou, která vloni vybojovala čtyři stříbrné medaile po sobě.

Krako tentokrát třetí

Kategorie stojících mužů viděla na stupních vítězů dva Rakušany, vyhrál Matthias Lanzinger před Markusem Salcherem, vítězem sjezdu u superkombinace. Třetí skončil světový šampion Vincent Gauthier-Manuel.

Mezi zrakově postiženými muži triumfoval Rus Valerij Redkozubov s trasérem Jevgenijem Gerojevem, pro druhé místo si dojel Američan Mark Bathum s Codem Yamamotem těsně před třetí slovenskou dvojicí Jakub Krako, Martin Motyka.

Japonec Taiki Morii si připsal vítězství mezi sedícími muži, když vyhrál těsný souboj s Němcem Georgem Kreiterem, třetí skončil Rakušan Roman Rabl.

Ilustrační foto.