Vypadá to, že ve věku pouhých 19 let se francouzská sjezdařka Marie Bochetová zapíše do historie velmi výrazným, zlatým písmem. Na světovém poháru v americkém Copper Mountain znovu předvedla parádní formu, když ovládla slalom i obří slalom a připsala si čtvrté vítězství po sobě.

Bochetová v letošní sezoně doslova září. Poté, co v Copper Mountain ovládla slalom, rozšířila svou sbírku prvenství také v závodě stojících žen z obřím slalomu. V cíli byla o sekundu a půl rychleji než její nejbližší pronásledovatelka Andrea Rothfusová z Německa, kterou odsunula na druhé místo i v předcházejícím slalomu.

Pětinásobná mistryně světa vyhrála obě kola a připsala si dalších 100 bodů do celkového žebříčku světového poháru, takže se stále drží na čele před tím, než zamíří na domácí závody SP do francouzského Tignes.

Třetí skončila v obřím slalomu stojících žen Američanka Allison Jonesová, která se tak po čtvrté dostala na stupně vítězů.

Závod mužů opanoval Rakušan Matthias Lanzinger, mistr světa v superkombinaci, který předčil Francouze Vincenta Gauthier-Manuela. Třetí byl další rakouský sjezdař Markus Salcher.

Australanka Jessica Gallagherová zakončila soutěž zrakově postižených žen s téměř dokonalým výsledkem – tři ze čtyř možných umístění na stupních vítězů společně s trasérem Christianem Geigerem. V závodě obřího slalomu předstihla krajanku Melissu Perrineovou vedenou Andrewem Borem a Britku Jade Etheringtonovou, která podtrhla britský úspěch v Copper Mountain.

Mezi sedícími muži byl v obřím slalomu nejrychlejší Švýcar Christoph Kunz, celkový vítěz loňského světového poháru Takeši Suzuki se podělil o druhé místo s Francouzem Fredericem Francoisem, když oba proťali cíl ve stejném čase.

V závodě zrakově postižených mužů ustál Rus Valerij Redkozubov tlak svých soupeřů a s trasérem Jevgenijem Gerojevem dosáhli na vítězství. Po diskvalifikaci ve slalomu se na pódium v obřím slalomu probojovali kanadští bratři Mac a BJ Marcouxovi, kteří předstihli třetí Italy Alessandra Daldosse s trasérem Lucou Negrinim.

Alpští lyžaři se teď přesunou zpátky do Evropy, kde zamíří na poslední dva závody světového poháru – do francouzského Tignes a následně do špičkového švýcarského střediska St. Moritz. Vrcholem bude pak finále světového poháru v italském Tarvisiu na konci února.

USA posbíraly, co se dalo

Skvělou show předvedli v Copper Mountain také snowboardisté, zejména ti američtí, kteří posbírali dvě zlaté, dvě stříbrné a jednu bronzovou medaili.

Mezi mužskými snowboardcrossaři se svedl tuhý boj o první a druhé místo. Vyhrál těsně světový šampion Evan Strong před Michaelem Sheou. V prvním kole vedl Shea, ovšem druhé kolo se mu vůbec nepovedlo, takže se dokonce propadl na 10. místo a nechal tak Stronga, aby finišoval poslední dvě kola jako první. Kanaďan John Leslie skončil třetí.

USA pak pokračovaly v honbě za pódiovými umístěními, když v ženách Heidi-Jo Duceová skončila druhá za nepřekonatelnou mnohonásobnou světovou šampiónkou Bibian Mentel Speeovou z Nizozemí. Její parťačka z týmu Lisa Bunschotenová dosáhla na své druhé umístění na stupních vítězů.

Marc Dervaes přidal další medaili pro USA v závodě mužů s postižením v horní části těla. Na pódiu ho doplnili Australan Matthew Robinson na druhém místě, bronz získal další Američan Fatu Matagi.

Ilustrační foto.