V německém Oberriedu se rozhoduje o vítězích Světového poháru v biatlonu. Finále zahájí právě dnes – ve čtvrtek 23. ledna – napínavý závod za umělého osvětlení. Do malebného Schwarzwaldu přicestovala stovka lyžařů z patnácti zemí. O panovnících SP v běhu na lyžích bylo rozhodnuto už koncem minulého týdne v Oberstdorfu.

Rus Nikolaj Poluchin doufá, že si zajistí prvenství, a oplatí tak svému krajanovi Stanislavu Čochlajevovi porážku právě z SP v běhu na lyžích. Trojnásobný světový šampion k tomu má dobře nakročeno, drží se na vrcholku pořadí zrakově postižených mužů se značným náskokem právě na druhého Čochlajeva. Třetí je aktuálně další Rus Aleksej Toropov.

Mnohem menší bodové rozestupy jsou mezi zrakově postiženými ženami. Vede Julia Budalejevová o 40 bodů před Michalinou Lysovovou, třetí Jelena Remizovová ztrácí ještě o něco víc. Právě tyhle tři závodnice si měnily místa na stupních vítězů v průběhu celé sezony, stejně jako se vzájemně střídaly na loňském mistrovství světa ve švédském Sollefteå.

V závodě sedících mužů bude Japonec Kozo Kubo stíhat ruský rychlík Romana Peťuškova, který byl v Sollefteå nejúspěšnějším sportovcem, když vybojoval hned pět zlatých medailí. Peťuškov vede před Japoncem o pouhých 14 bodů, třetí je v aktuálním pořadí další Rus Grigorij Murygin.

Kubova krajanka Momoko Dekijima by mohla zase předstihnout aktuální vítězku SP v běhu na lyžích Alenu Kaufmanovou i její krajanku Natalii Bratiukovou. Kaufmanová má ale skvělou formu, na stupně vítězů dosáhla ve všech třech biatlonových závodech letošní sezony.

Mezi sedícími ženami to nevypadá dobře pro dvojnásobnou mistryni světa Ukrajinku Olenu Jurkovskou, která nechává cestu k prvenství v SP otevřenou pro Světlanu Konovalovovou. Jenomže třiadvacetiletá Ruska má náskok pouhých pět bodů před krajankou Martou Zajnullinovou, o něco zpátky je za nimi Naděžda Andrejevová.

McFaddenová a Mastersová chtějí do Soči

Aktivní handicapovaná atletka Tatyana McFaddenová a její krajanka, veslařka Oksana Mastersová, chtějí obě využít svých úspěchů v letních sportech, aby se probojovaly do americké reprezentace pro paralympiádu v Soči, kde by rády startovaly v závodech v klasickém lyžování v kategorii sedících žen.

Celkové pořadí světového poháru stojících mužů vede ruský dvojnásobný mistr světa Azat Karachurin, s výraznějším náskokem na druhého v pořadí, paralympijského vítěze Nilse-Erika Ulseta z Norska. Biatlonový mistr světa Mark Arendz z Kanady je třetí.

Závody v Oberriedu potrvají ode dneška do neděle 26. ledna, po nich budou následovat před paralympiádou v Soči ještě menší biatlonové akce ve francouzském Le Feclaz a německém Kirchzartenu. Lyžaři pak zamíří do Laura Cross-Country and Biathlon Centre v Soči, kde se postupně uskuteční 18 biatlonových medailových ceremoniálů napříč mužskými a ženskými kategoriemi.

Tereza Jelínková