Mezinárodní paralympijský výbor (IPC) si připsal další úspěch na poli šíření povědomí o sportu handicapovaných. Japonská veřejnoprávní televize NHK totiž pokryje paralympijské hry v Soči a Riu šířeji než kdy předtím. Poprvé v historii zimních paralympiád navíc bude NHK vysílat přímým přenosem slavnostní zahájení, které v Soči proběhne v pátek 7. března.

Podle podmínek dohody mezi IPC a vedením televize, která má v přenosech z paralympiád dlouhou tradici, odvysílá NHK v Japonsku více než 29 hodin z letošních Her v Soči, v Riu v roce 2016 by to mělo být dokonce 46 hodin, a to na dvou svých kanálech.

Poprvé v historii zimních paralympiád navíc bude NHK vysílat přímým přenosem slavnostní zahájení, které v Soči proběhne v pátek 7. března, a přidá denní třicetiminutové souhrny v průběhu celých Her. V Riu za dva roky bude tato část rozšířena dokonce na jednu hodinu každý soutěžní den.

NHK bude mít po dohodě s IPC navíc možnost odvysílat také světové šampionáty různých sportů, včetně atletiky, plavání, sjezdového lyžování, severského lyžování nebo sledge hokeje, a také další akce handicapovaných sportovců.

„Jsme doslova nadšeni, že jsme prodloužili naše dlouhodobé a velmi silné partnerství s NHK o další čtyři roky,“ těší prezidenta IPC Philipa Cravena.

„S vyhlídkou na Hry v Tokiu 2020 je životně důležité, abychom i nadále zvyšovali povědomí o paralympijském hnutí v Japonsku, a to nejen během paralympijských her, ale v průběhu celého roku. Dohoda, která činí z NHK ‚oficiálního paralympijského broadcastera‘, nám pomůže na téhle dlouhé cestě dosáhnout cíle,“ dodal Craven.

„Dohoda znamená víc než jen větší mediální pokrytí v Japonsku a daleko širší podporu paralympijského hnutí během Her. Poskytuje nám i ideální platformu, z níž můžeme vycházet v letech, které zbývají do paralympiády v Tokiu 2020,“ věří Philip Craven.

NHK bude paralympiády v Soči a Riu podporovat nejen prostřednictvím vysílání, ale také speciálními webovými stránkami a komplexními a rozsáhlými marketingovými kampaněmi.

„Těšíme se na příležitost zprostředkovat vzrušující atmosféru Her ve spolupráci s IPC. Jako veřejnoprávní médium cítíme zodpovědnost za přinášení pozitivního náhledu na handicapované sportovce. Budeme v Japonsku prosazovat paralympijské hnutí, což by mělo vést až k úspěchu na Hrách v Tokiu,“ zavázal se šéf sportovní sekce NHK Masayuki Higuchi.

Tereza Jelínková