Na Světovém poháru v německém Oberstdorfu se jasně ukázalo, že na paralympiádě v Soči se při závodech běžců na lyžích bude na co koukat. Domácí fanoušky potěšila zejména mistryně světa Andrea Eskauová, která na tratích v Oberstdorfu zkompletovala hattrick. Naopak Mirka Sedláčková kvůli zlomenině ruky přišla o možnost v Soči vůbec startovat.

Eskauová je tak před biatlonovými závody v Oberriedu, které začnou ve čtvrtek, na čele světového žebříčku, ale vítězkou letošního světového poháru v klasickém lyžování se stala Mariann Marthinsenová z Norska. V Oberstdorfu nicméně proťala cíl v závodě sedících žen za Eskauovou druhá Světlana Konovalovová z Ruska, na pódiu je doplnila Ukrajinka Ludmila Pavlenková.

Kanaďan Chris Klebl si doběhl během třídenního programu pro dvě vítězství a dal najevo, že v Soči s ním budou muset soupeři počítat. Celkovým vítězem světového poháru se nicméně stal Rus Roman Peťuškov.

Kleblův krajan Brian McKeever a jeho trasér Erik Carleton porazili úřadujícího mistra světa Nikolaje Poluchina s jeho trasérem Andrejem Tokarevem v závodě zrakově postižených mužů. Třetí skončil Stanislav Čochlajev, což mu zajistilo celkové vítězství ve světovém poháru.

Závod zrakově postižených žen se stal jasnou ruskou záležitostí. Zvítězila Michalina Lysovová s trasérem Alexejem Ivanovem před aktuální světovou šampionkou a vítězkou světového poháru Jelenou Remizovovou (trasérka Natalia Jakimovová) a Julií Budalejevovou vedenou Taťánou Maltsevovou.

„Byl to dnes velmi těžký závod,“ řekla v cíli viditelně vyčerpaná Lysovová s odkazem na to, že v Oberstdorfu čelili závodníci náročné trati. Počasí bylo přívětivé – celý den bylo oblačno a teploty se pohybovaly kolem dvou stupňů nad nulou.

Pro českou závodnici Mirku Sedláčkovou bohužel v Oberstdorfu skončila sezona, když si na tréninku při nepříjemném pádu zlomila ruku. Sedláčková tím naneštěstí přišla i o naději vybojovat si účast na paralympiádě v Soči.

Mezi stojícími běžci na lyžích triumfovali Rus Vladislav Lekomcev a Ukrajinka Oleksandra Kononovová. Světový pohár ale vyhrála celkově Ruska Andrea Kaufmanová, která v tomto závodě skončila třetí za Kononovovou a její krajankou Julií Batěnkovou. Vítězem světového poháru mezi muži se stal Rus Rušan Minnegulov.

Běžci na lyžích se teď přesouvají do Oberriedu, kde se uskuteční závěrečný závod Světového poháru v biatlonu, a to v termínu 23.–26. ledna.

Tereza Jelínková