Ve finském Vuokatti pokračuje druhým dílem seriál Světového poháru v klasickém lyžování. Více než 130 atletů z 13 zemí poměřuje síly v běhu na lyžích a biatlonu ve dvoudenních cyklech. Českou republiku reprezentovala Mirka Sedláčková, která po účasti na letní paralympiádě v Londýně usiluje i o účast na zimním svátku sportu.

Vynikající formu potvrzují Rusové. Na prvních závodech letošního Světového poháru v kanadském Canmore dosáhli na 30 prvenství napříč všemi disciplínami a třídami. Ve Finsku si Rusko připsalo 13 umístění na stupních vítězů v běhu na lyžích jen za první den. Dá se tak očekávat obrovský ruský úspěch na nadcházející paralympiádě v Soči, která začne za necelé dva měsíce. Rusům bude kromě vynikající formy hrát do karet i domácí prostředí.

Česká reprezentantka Mirka Sedláčková, která se snaží vybojovat účast na paralympiádě v Soči, absolvovala ve Finsku dva závody. Ve středu na 5 km trati klasickou technikou skončila na šesté pozici, ve čtvrtek na stejně dlouhé trati volnou technikou skončila na osmém místě. Oba tyto závody vyhrála Ruska Remizovová.

Ředitel závodů ve Finsku Jyri Pelkonen si je jistý, že závody jsou pro špičkové atlety velmi dobře připraveny.

„Používáme pro soutěže trať s čerstvým sněhem. Doufáme, že ještě trochu nasněží nebo dokonce trochu zaprší, abychom mohli upravit tratě, protože povrch by pak byl tvrdší. Obecně můžeme říct, že prozatím není nic, čeho bychom se mohli obávat. Teplotní předpověď je zatím také velmi příjemná, takže příliš studené počasí by neměl být problém.“

Soupeření ve finském Vuokatti bude pokračovat o víkendu závody biatlonistů. Další kolo Světového poháru je pro běžce na lyžích připraveno od 16. do 19. ledna v německém Oberstdorfu. Biatlonové závody Světového poháru se přesunou z finského Vuokatti do Oberriedu v termínu 23.–26. ledna.

Tereza Jelínková

Foto: paralympic.org