Dva měsíce před startem paralympiády v Soči spustil Mezinárodní paralympijský výbor (IPC) na svých stránkách osmidílný seriál, v němž postupně představí všech osm účastníků sledge hokejového turnaje. Ten začne v Šajba Areně v sobotu 8. března a svého vítěze pozná o sedm dní později.

Každé z osmi účastnických zemí bude na stránkách paralympic.org věnován jeden celý týden, fanoušci se dočtou nejen o složení jednotlivých týmů, ale také všechny novinky a zajímavé příběhy hráčů, jejich blogy, komentáře ze sociálních sítí, chybět nebudou ani videa.

Týmy se na stránkách IPC představí v opačném pořadí, než je jejich nasazení na turnaji. Seriál zahajuje Švédsko, po něm bude pozornost věnována Itálii a následně Jižní Koreji, Norsku, České republice, Rusku, USA, osmitýdenní seriál uzavře Kanada.

Za velkého favorita na zlatou medaili jsou považováni Američané, kteří jako jediní z osmičky dokázali paralympiádu vyhrát víc než jednou (v letech 2002 a 2010). Loňské mistrovství světa ovšem skončilo zlatým úspěchem Kanaďanů.

Sledge hokej se stal součástí programu zimních paralympijských her v roce 1994 a bude jedním z pěti sportů, ve kterých handicapovaní sportovci změří v Soči síly.

Tereza Jelínková