V německém Götschenu pokračuje v těchto dnech evropská tour s názvem Para Snow Sport. Sdružuje více než padesátku nadaných mladých lyžařů s postižením, kteří mají zájem trénovat a zlepšovat své dovednosti tak, aby se lyžování mohli věnovat na profesionální úrovni. Tour odstartovala vloni v lednu a trvat má 18 měsíců.

Tour se účastní sportovci z pěti zemí ve věkovém rozpětí 10–17 let a zavítala už do některých z nejlepších lyžařských oblastí v Evropě, včetně španělské La Moliny nebo slovinského střediska Rogla.

Aktuálně se lyžaři podívali do lyžařského střediska Götschen, kde se zúčastňují seminářů a školení před tím, než se vydají na přelomu března a dubna do italského Sestriere, kde celá tour vyvrcholí.

„Tyhle semináře poskytnou mladým lidem příležitost zdokonalit své konkurenční schopnosti, stejně jako obecně zlepšit svou techniku v alpských disciplínách, snowboardingu a běhu na lyžích,“ uvedla Sylvana Mestre, předsedkyně sportovně-technického výboru alpského úseku IPC.

„Provozujeme také workshopy zaměřené na boj proti dopingu, výživu, vybavení, techniku, kontakt s médii, paralympijské hnutí, takže mladí sportovci získají ucelený pohled. Už jsme měli možnost vidět, jak velký mohou mít semináře a školení takového druhu vliv na vycházející hvězdy, a také dávají mladým lidem s postižením šanci zapojit se do zimních sportů,“ dodala Mestre.

Tour má podporu ze strany Mezinárodního paralympijského výboru a nadace Agitos, která je financována Evropskou unií.

 

Tereza Jelínková