Jednu z posledních velkých akcí před paralympiádou v Soči, Světový pohár v alpském lyžování ve francouzském ráji sjezdařů Tignes, ozdobili skvělými výkony Rakušané a Američané, když vybojovali trojnásobná umístění na stupních vítězů. Dvojnásobný úspěch si pak připsaly Švýcarsko a Německo.

Sjezd, který se měl jet v pondělí, přitom musel být kvůli přívalům sněhu o 24 hodin odložen, lyžařům to pak ale počasí vynahradilo skvělými slunečnými podmínkami.

Světový šampion ve sjezdu Markus Salcher předvedl nejrychlejší čas v kategorii stojících mužů, a porazil tak dva švýcarské lyžaře Thomase Pfyla a Michaela Brueggera. Další Rakušan Reinhold Sampl dosáhl na vítězství mezi sedícími muži, když předstihl Američana Tylera Walkera a třetího Romana Rabla, dalšího Rakušana.

Další triumf ve světovém poháru vybojovala také Francouzka Marie Bochetová, která tak navázala na parádní představení z Copper Mountain a potěšila zejména domácí fanoušky.

„Cítím se skvěle. Neudělala jsem ani jedinou chybu, takže k tomu mám důvod, je to paráda,“ radovala se devatenáctiletá lyžařka, která znovu porazila Němku Andreu Rothfussovou. Třetí byla Inga Medveděvová z Ruska.

Ital Alessandro Daldoss, který vede celkové pořadí SP v obřím slalomu, vyhrál sjezd v kategorii zrakově postižených mužů. Společně s trasérem Lucou Negrinim předstihli slovenskou dvojici Miroslav Haraus, Maroš Hudík i třetí Španěly Gabriela Gorceho s trasérem Arnauem Ferrerem.

Úřadující světová šampionka ve sjezdu Anna Schaffelhuberová zvládla roli favoritky mezi sedícími ženami a přidala do své sbírky další vítězství. „Tohle byl dobrý den. Každý takový je dalším krokem směrem k Soči,“ usmívala se německá závodnice.

Naděje Velké Británie pro paralympiádu Jade Ethertingtonová s trasérkou Caroline Powellovou porazila manželskou dvojici Danelle a Roba Umsteadovi v závodě zrakově postižených žen. Další britská sjezdařka Kelly Gallagherová s Charlotte Evansovou nedokončily první kolo.

Závody v Tignes vyvrcholí v pátek, poté se lyžaři přesunou do švýcarského střediska St. Moritz. Finále Světového poháru v alpském lyžování je naplánováno do italského Tarvisia v termínu 24.–27. února.

Tereza Jelínková

Foto: www.paralympic.org