Výprava Českého paralympijského týmu na zimní paralympijské hry zná svoji konečnou nominaci. Do Soči odletí necelých čtyřicet členů výpravy, z nichž 18 jsou sportovci, zbytek tvoří jejich trenéři, fyzioterapeuté, servisní technici, kustodi a členové vedení výpravy. Nejpočetnější skupinu tvoří sledge hokejová reprezentace.

Česká výprava se do Soči vydá druhého března, tedy pět dní před slavnostním zahajovacím ceremoniálem. Samotná paralympiáda se odehraje mezi sedmým a šestnáctým březnem na stejných sportovištích, ve kterých nyní zápolí olympionici.

Češi už mají jasno i o tom, kdo při zahájení ponese českou vlajku. Tímto úkolem byl pověřen lyžař Stanislav Loska, který je rekordmanem v české výpravě. Zkušený lyžař se totiž vydává už na své šesté zimní paralympijské hry v řadě! Poprvé se mezi lyžařskou elitou na paralympiádě představil už v Lillerhammeru v roce 1994, kde také vybojoval bronzovou medaili.

Své zastoupení bude mít Česká republika na paralympiádě v Soči ve dvou sportech – sledge hokeji a lyžování. Pod lyžování ale spadá i snowboardcross, který si odbude v Soči svoji premiéru, u které bude mít zástupce i naše výprava – mezi nejlepší se totiž probojoval Tomáš Vaverka (ČFSH).

V alpském lyžování budou tři zástupci – vlajkonoš Stanislav Loska s Oldřichem Jelínkem (oba ČATHS) a Patrik Hetmer s trasérem Miroslavem Máčalou (ČSZPS). Nejpočetnější zastoupení má poměrně logicky sledge hokej. Český tým je složený z dvanácti hráčů do pole a dvou gólmanů (všichni ČATHS).

Alpské lyžování a snowboarding

Sportovci

Patrik Hetmer

Oldřich Jelínek

Stanislav Loska

Tomáš Vaverka

Doprovod

Petra Syrovátková

Miloš Syrovátka

Kateřina Škvorová

Michaela Hubačová

František Dostálek

Jakub Flejšar

Miroslav Máčala

Sledge hokej

Sportovci

Jiří Berger

Erik Fojtík

Michal Geier

Zdeněk Hábl

Miroslav Hrbek

Libor Hulín

Zdeněk Krupička

Pavel Kubeš

Tomáš Kvoch

David Motyčka

David Palát

Jiří Raul

Zdeněk Šafránek

Michal Vápenka

Doprovod

Vladislav Hamrla

Jiří Bříza

Radim Šojdr

Miroslava Švendová

Jaroslava Krakovičová

Petr Stránský

Karel Jankovič

Miloslav Müller

Vedení výpravy

Roman Suda

Monika Marčeková

Vilém Besta

Lukáš Kratochvíl