Mezinárodní paralympijský výbor (IPC) oznámil jména tří sportovců, kteří budou uvedeni do Paralympijské síně slávy v průběhu paralympijských her v Soči. V sobotu 8. března do ní vstoupí španělský zrakově postižený lyžař Eric Villalon Fuentes, německá zrakově postižená lyžařka Verena Benteleová a americký kouč běžců na lyžích Jon Kreamelmeyer.

Paralympijská síň slávy byla založena v roce 2006 a jsou do ní uvádění bývalí sportovci nebo trenéři, kteří se podíleli nebo sami dosáhli na vynikající sportovní výkony, zapsali se do historie fair play a participují na aktivitách paralympijské komunity.

Eric Villalon Fuentes závodil na třech paralympiádách v letech 1998–2006 jako zrakově postižený lyžař. Vyhrál pět zlatých, tři stříbrné a jednu bronzovou medaili, což z něj dělá nejúspěšnějšího španělského zimního paralympionika všech dob. V letech 2000–2004 také vybojoval tři tituly mistra světa a jednu bronzovou medaili na MS.

Od chvíle, co ukončil aktivní kariéru, se stal ambasadorem Play and Train, mezinárodní organizace, která si dala za úkol poskytovat přístup k tréninku a vzdělávání lidí s handicapem, ať už se jedná o rekreační, nebo profesionální sportovce.

„Tohle ocenění, možnost být uveden do Síně slávy, je pro mě vyvrcholením za dobře odvedenou práci nejen moji, ale spousty dalších lidí, kteří se mnou spolupracovali. Díky za to, že jste mi dali šanci dělat sport, který miluju, a díky za vaši víru ve mně,“ řekl Villalon Fuentes.

Verena Benteleová je nejúspěšnější biatlonistkou všech dob a druhou nejúspěšnější běžkyní na lyžích. Na čtyřech paralympiádách vybojovala celkem 12 zlatých, dvě stříbrné a dvě bronzové medaile v kategorii zrakově postižených žen. To nejlepší si nechala na závěr kariéry, když ve Vancouveru 2010 získala zlato v každém z pěti závodů, v nichž startovala. Kariéru ukončila v 29 letech a získala ocenění Nejlepší paralympionička a cenu Laureus určenou pro nejlepší handicapované sportovce.

„Cítím se velmi poctěná. Sport mi udělil nejdůležitější lekci života: s vůlí vyhrát, vytrvalostí a tvrdou prací můžete překonat každou překážku a dosáhnout jakéhokoli cíle. Uvedení do Síně slávy to jenom potvrzuje.“

Jon Kreamelmeyer působil jako trasér pro zrakově postiženého běžce na lyžích Michella Droleta v Albertville 1992 a Lillehammeru 1994, z druhé paralympiády si odvezli bronz. Poté se stal hlavním trenérem reprezentačního týmu USA v letech 1998–2006, během této doby američtí běžci na lyžích získali 11 umístění na stupních vítězů, nespočet vítězství ve světových pohárech a umístění na stupních vítězů.

„Jsem pravdu poctěn. V životě je všechno spojeno se vším a já jsem rád, že jsem mohl být spojen s tak úžasnými asistenty, jakými byli jon Zdechlik a Scott Peterson, a skupinou skvělých sportovců. Oni všichni dokázali překonat nepřízeň osudu, tohle ocenění bych bez nich nikdy nedostal.“

Slavnostní ceremoniál proběhne 8. března v Soči, moderovat ho bude Muffy Davisová, americká paralympijská šampionka v alpském lyžování a cyklistice.

Tereza Jelínková