Mezinárodní paralympijský výbor (IPC) vybral z obrovského počtu nominací pět žen, které poslal do užšího výběru pro ocenění k Mezinárodnímu dni žen. Cenu vítězce předají zástupci IPC na paralympiádě v březnu při zvláštním slavnostním ceremoniálu 8. března. Užší výběr vznikl z nominací, které poslaly osoby zainteresované v paralympijském hnutí.

Nominovat měli tito lidé někoho, o kom si myslí, že ztělesňuje ducha paralympioniků a kdo tím inspiruje další ženy. Ze všech došlých nominací pak pětici pro užší výběr určily šéfka Komise sportu žen Tine Rindumová Teilmannová, trojnásobná paralympijská šampionka Muffy Davisová a Sima Limoochiová. Vítězku určí hlasování všech členů Komise sportu žen.

Pětici nominovaných tvoří:

Rima Batalovová (Rusko): Během tří dekád aktivní kariéry vybojovala 13 paralympijských a 18 světových titulů, poté se velmi aktivně zapojila do rozvoje para-sportu v Rusku na lokální i národní úrovni. Je viceprezidentkou Ruského paralympijského výboru a členkou organizačního výboru pro Soči 2014.

Jannie Hammershøiová (Dánsko): Bývalá házenkářka, která se účastnila paralympijských her v Atlantě v roce 1996 a působila v Dánském paralympijském výboru před tím, než se v roce 2013 stala prezidentkou Mezinárodní federace nevidomých sportovců.

Nadia Harusimanaová (Burundi): Závodní trenérka na vozíku, která stála u začátků vůbec prvního sportovního klubu pro ženy a dívky se zrakovým postižením v Burundi. V současnosti se v zemi koná třeba národní šampionát ve volejbale sedících žen. Harusimanaová absolvovala dlouhou cestu z role dobrovolnice na pozici náměstkyně generálního tajemníka národního paralympijského výboru a je pro sport handicapovaných v Burundi velkým přínosem.

Natalia Partyková (Polsko): Je nominovaná jako první ambasadorka Mezinárodní federace stolního tenisu, soutěžila na dvojích olympijských a paralympijských hrách právě v této disciplíně. V Polsku byla zvolena Ženou roku a je zapálenou představitelkou stolního tenisu handicapovaných.

Fatemeh Rakhshaniová (Irán): Současná předsedkyně Komise sportu žen jako součásti Asijského paralympijského výboru, která má značný vliv na para-sport žen v Íránu. Skrze atletiku a plavání se snaží zapojovat komunitu íránských žen do fyzických aktivit.

Celosvětový ohlas

„Jsme velmi potěšeni tím, že tolik lidí a organizací zaslalo nominaci se jmény těch, o kterých si myslí, že jsou jakýmsi nástrojem v zapojování žen do para-sportu. Ukazuje to, kolik existuje lidí, jež charakterizují paralympijské hnutí. Vybrat pětici pro užší nominaci nebylo jednoduché, přeju všem hodně štěstí a ať jejich skvělá práce i nadále pokračuje,“ říká Tine Rindumová Teilmannová.

Mezinárodní den žen je slaven každoročně a upozorňuje na organizace, uskupení a individuality, které se zasloužily o rozšíření povědomí o úloze žen ve společnosti. Během celého března se po celém světě konají tisíce akcí, které poukazují na ekonomické, politické i společenské úspěchy žen. Tento den slaví různé organizace, vlády, charity, vzdělávací instituce, ženská uskupení, korporace i média.

Tereza Jelínková