Australský alpský lyžař Toby Kane vzdal úžasný hold svému krajanovi, snowboardistovi Matthewovi Robinsonovi, který nešťastně zemřel minulý týden na srdeční zástavu poté, co v závodě utrpěl těžká poranění krku a páteře. Kane mu věnoval své ohromující vítězství v superkombinaci ve finále světového poháru, které probíhá v italském Tarvisiu.

S modrou páskou na paži jako připomínkou Matthewa Robinsona předčil Kane v cíli o pouhou jednu setinu sekundy ruského soka Alexeje Bugajeva a v napínavém závodě dosáhl na těsné vítězství. Třetí skončil v superkombinaci Rakušan Markus Salcher.

„Byl to těžký závod v super-G a ještě těžší ve slalomu, ale je to pro mě opravdu skvělý výsledek, navíc jsem vyhrál o pouhou jednu setinu. Jsem u vytržení,“ radoval se po závodě z vítězství Kane, ale vzápětí posmutněl.

„Znamená to pro mě hodně hlavně proto, že jsem mohl takto uctít památku Matta a sport, který miloval. Je v našich myšlenkách a zůstane tam i na paralympiádě v Soči, kde uděláme i pro něj všechno, abychom dosáhli na co nejlepší výsledek,“ slíbil australský sjezdař.

Ve skvělé formě se zdá být rakouská trojnásobná mistryně světa Claudia Löschová, které po dvou vítězstvích ve sjezdu dosáhla v kategorii sedících žen na prvenství i v superkombinaci. Löschová je ale držitelkou zlaté paralympijské medaile v super-G i slalomu, její vítězství ve finále SP tak nebylo žádným překvapením. Druhá skončila v Tarvisiu Laurie Stephensová, třetí byla další Američanka Stephanie Victorová. Mezi muži vyhrál Kanaďan Josh Dueck.

V kategorii stojících žen vyhrála Američanka Allison Jonesová, která ovládla obě kola. Druhá byla Ruska Inga Medveděvová, které toto umístění stačilo k zajištění celkového vítězství v SP v superkombinaci před Francouzskou Marií Bochetovou. Třetí byla v závodě další Ruska Maria Papulovová.

Dva konzistentní výkony předvedl v superkombinaci Kanaďan Mac Marcoux, který společně s trasérem Robinem Femym předčil mezi zrakově postiženými muži slovenské duo Jakub Krako, Martin Motyka. V super-G byl nejrychlejší Američan Mark Bathum s trasérem Cadem Jamamotem, ale po pokaženém slalomu brali až celkové třetí místo.

Na celkové vítězství ve světovém poháru v kategorii zrakově postižených žen dosáhla Ruska Aleksandra Frantcevová s trasérem Pavlem Zabotinem, když v Tarvisiu vyhráli superkombinaci. Šestadvacetiletá sjezdařka, která předtím ovládla také oba sjezdy, porazila americký manželský pár Danelle a Rob Umsteadovi.

Alpští lyžaři se teď sejdou k vzájemnému měření sil na paralympiádě v Soči, která začíná slavnostním zahájením 7. března. Vše podstatné bude k vidění na www.ParalympicSport.TV.

Tereza Jelínková