Zástupci českého paralympijského týmu se v pondělí představili v olympijském parku na Letné široké veřejnosti a jejich vystoupení se setkalo s pozitivním ohlasem. Návštěvníci parku mohli shlédnout sledge hokejové utkání mezi Zlínem a Pardubicemi, zápas curlingové reprezentace nebo si vyzkoušet biatlon pro nevidomé. Monoski představil paralympionik Oldřich Jelínek.

Olympijský park na Letné od svého otevření láká davy návštěvníků – během posledního víkendu jej navštívilo údajně přes 60 000 lidí! Vysoká návštěva dorazila i v pondělí, kdy se v parku představovaly sporty zimní paralympiády.

Velkou pozornost na sebe strhl sledge hokejový zápas mezi SHK LAPP Zlín a SHK Mustangové Pardubice, který na montovanou tribunu nalákal diváky od nejmenších až po ty „zkušenější“. Na ledě to navíc vůbec nevypadalo jako exhibiční zápas a přihlížející si tak užili utkání se vším všudy, včetně samostatných nájezdů.

Po druhém zápase, který proběhl za umělého osvětlení, dostali zájemci z řad diváků dokonce možnost vyzkoušet si sledge hokej na vlastní kůži. Mezi odvážlivci byla i reportérka České televize Hana Ježková – o záběry z parku a rozhovory s hráči tak nebyli ochuceni ani diváci u televizí.

Pro diváky zajímavou podívanou byl zcela určitě i zápas mezi „áčkem“ a „béčkem“ české reprezentace v curlingu vozíčkářů. Členové národního týmu se sice museli potýkat s horším ledem, i tak ale dokázali obecenstvu předvést spoustu ze svého sportovního umění. I zde byla možnost vyzkoušet si curling na vlastní kůži.

Stejnou nabídku měli pro sportovce v olympijském parku i biatlonisté, kteří dokazovali, že i takový sport se dá dělat na vrcholné úrovni bez možnosti vidět. Kdo měl zájem, mohl se tak po trati projet poslepu se zkušeným trasérem, nebo si vystřelit z laserové zvukové zbraně.

Výčet sportů zimní paralympiády doplnil Oldřich Jelínek, lyžař na monoski, tedy jedné lyži upevněné pod sedákem. Ten se na improvizované sjezdovce vypořádal i s takovými nástrahami jako byl skokánek pro snowboardisty. Povedený den pak uzavřela autogramiáda Zdeňka Krupičky a Michala Vápenky, sledge hokejových reprezentantů. V centrální zoně parku pak zahrála populární kapela The Tap Tap.

Reportáž z pořadu „Branky, Body, Vteřiny“ najdete zde, záznam přenosu přímo z olympijského parku potom zde.

Foto: Jan Povýšil